Ha kell, erővel lakoltatják ki azokat, akik nem hajlandók távozni a szociális otthonból

Simon Virág 2019. augusztus 05., 22:05

Marosvásárhelyen az éjszakai menhelyként és szociális szállóként működő épületben 140 személy van elszállásolva. Az épületet fel kell újítani, a városháza illetékesei szerint a kivitelezőt is kiválasztották, ezért a lakóknak ki kell költözniük. Egy részük azonban nem akar távozni.

A 140 lakó mindössze kis része a hangadó. A többség elfogadta az önkormányzat kérését Fotó: Haáz Vince

A város fontosabb épülteire fogunk mászni, és addig le nem jövünk onnan, amíg helyzetünk meg nem oldódik – kiabálták hétfő délelőtt Marosvásárhelyen azok a lakók, akiknek csütörtökig el kell hagyniuk a szociális menhelyet, ezért nem tudják, mitévők legyenek. A városháza elé vonuló tiltakozókkal pár perc erejéig megpróbált szóba állni Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója, de végül pár perces egymásra kiabálás után otthagyta őket.

{A}

A városháza szociális igazgatósága egyébként ideiglenes szállást talált a fogyatékosoknak, betegeknek, betegnyugdíjasoknak, és értesítette a többieket, hogy ők maguk kell szállást keressenek az épület tatarozásának idejére, amely előre láthatóan két hónapig is eltarthat.

A lakók egy része azonban nem akar kiköltözni, s olyanok is vannak, akik nem fogadták el a városháza által felajánlott ideiglenes szállást.  Többen a nép ügyvédjéhez és az emberjogvédő szervezetekhez fordultak segítségért. A városháza hajthatatlan marad, az illetékesek kijelentették, hogy

szerdán megszüntetik az otthonban a víz- és áramszolgáltatást, majd csütörtökön, ha kell, erővel lakoltatják ki azokat, akik nem hajlandóak elköltözni.

A városháza szerint a lakók, akiknek egy jó része nem Maros megyéből való, törvénytelenül él az ingatlanban.

Fotó: Haáz Vince

Hétfőn délelőtt kéttucatnyi személy, többen kisgyerekekkel vonultak a marosvásárhelyi városháza elé.  Képviselőjük, Oltean Bogdan azt állította, hogy a városháza szociális igazgatóságnak képviselői nem hajlandók velük tárgyalni, s semmiféle megoldást nem ajánlottak fel nekik. A fiatalember szerint

a szociális szállóban élők között sok beteg, kisnyugdíjas személy is van, akik nem tudnak a szociális juttatásokból és segélyekből lakást bérelni.

Oltean azt állította, későn értesítették őket arról, hogy fel akarják újítani az otthont. A Vráncsa megyéből származó fiatalember egy éve lakik a szociális szállón, és bár van munkahelye, azt állítja, hogy nem tud abból albérletet fizetni. Az ott lévők közül többen sérelmezték, hogy a város nem mindenkinek ajánlott fel alternatív szálláslehetőséget, s mégis az utcára akarja tenni őket. Egy férfi azt mondta, hogy a négytagú családja összjövedelme 2700 lej, ebből pedig nem futja a kvártélyra és megélhetésre is.

A tiltakozók azt állították, hogy mindenki szociális ankét nyomán került be az otthonba, s bár nincs érvényes szerződése, hogy ott lakhat, rendszeresen törleszti a rá eső költségeket. Többen kiabáltak és elkeseredve mondták, hogy ha nem adnak nekik  más szállást, akkor felmásznak a város épületeire és addig le nem szállnak, amíg  nem  segítenek rajtuk.

Felgyújtom magam, ha kell, hogy végre ránk is figyeljen valaki

– kiabálta az egyik asszony.

A tiltakozók több tíz percet álldogáltak a városháza előtt, majd megpróbáltak bemenni az illetékesekhez. Az előtérben azonban a kapus és őrző-védők tartoztatták fel őket.

Fotó: Haáz Vince

Hosszas várakozás után jött le a tiltakozókhoz Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója és Makkai Gergely, a város szociális ügyeiért felelős alpolgármester. Maior azt kérdezte a tiltakozóktól, hogy hova valósiak és mióta laknak az otthonban. Kiderült, hogy van, aki immár tíz éve az otthon lakója, családot is alapított és munkahelye is van. Maior többször azt hangsúlyozta, hogy jelenleg a szociális intézmény éjszakai menedékhelyként működik, hivatalosan csak éjszakára szabadna oda rászorulókat fogadni, s mindenképpen elengedhetetlen, hogy felújítsák.

Életerős emberek és asszonyok vannak itt, ha mindenki munkát vállalna és elfogadná azokat a munkalehetőségeket, amelyeket mi felajánlottunk, akkor lenne elegendő jövedelmük, hogy saját lábukra álljanak. Így napi négy lejért laknak, szerződés nélkül, illegálisan a szociális otthonban. Azok, akik valóban szociális esetek és rászorulók, azoknak találtunk új otthont

– hangoztatta Maior, majd otthagyta a tiltakozókat.

Fotó: Simon Virág

Azok egészen a kocsiig kísérték azt kiabálva, hogy „megszavaztunk titeket, most kell segítsetek. Tolvajok, tolvajok”.

Zavarják a környékbelieket

Marosvásárhelyen a szociális szállónak és éjszakai menhelynek helyet adó épület a meggyesfalvi negyedben van, s a környéken lakók többször írásos panaszt nyújtottak be a városházára, rendőrséget is a helyszínre hívtak, mert az otthon lakói fenyegették, zavarták őket, megkeserítették életüket. Idén a városházának volt egy próbálkozása, hogy más helyre költöztesse a szociális létesítményt, de az új épület szomszédai a tanácsülésen kérték, hogy az önkormányzati képviselők ne fogadják el az ingatlan megvásárlásáról szóló tervezetet – így minden maradt a régiben.