Zajlanak az előkészületek – szerdán nyitja meg kapuit az EMI-tábor

Gergely Imre 2019. augusztus 05., 18:57

Tizenötödik alkalommal nyitja meg a kapuit Gyergyószék legnagyobb nyári fesztiváltábora, az EMI-tábor. Az esemény szerdán a 13 órai hivatalos megnyitóval kezdődik. Ezúttal is terítékre kerülnek az erdélyi magyarságot súlyosan érintő ügyek, a nagyszínpadon neves zenekarok szórakoztatják a kikapcsolódni vágyókat.

Zajlanak az előkészületek a tábor helyszínén Fotó: Nébel Orsolya

A tábor közéleti-politikai jellegű eseményeinek súlypontja a hétvégére esik. Szombaton 16 órától Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője lesz az előadósátor vendége, a téma pedig Magyarország Kárpát-medencei nemzetstratégiája lesz. Vasárnap délután nemzeti kerekasztalra kerül sor. Mint Sorbán Örs, az EMI vezetője vázolta,

egy asztalhoz ültetnék, és összefogásra késztetnék az erdélyi magyar nemzetpolitikában érdekelt összes szervezetet.

Az elképzelés szerint itt lefektetnék az alapjait egy nemzeti minimumnak, amelyet minden érintett magára kötelezőnek kell tekintsen.

{A}

Nemcsak a hétvégi, kiemelt események érdemelnek figyelmet.

Neves történészek, írók tartanak előadásokat, de a sátrakban terítékre kerül az úzvölgyi temető ügye, a Beke–Szőcs-ügy és más, az elmúlt év során a magyar közösséget érzékenyen érintő témák is.

Zajlanak az előkészületek

Vasárnap már nagy erőkkel dolgoztak azon a szervezők és önkéntesek, hogy szerdára minden készen álljon. A nyitónapon este nyolc órától a No Sugar, 10-től a Road koncertezik a nagyszínpadon.
A teljes, részletes program az emitabor.hu címen található meg.

Az EMI-táborba a heti belépő felnőtteknek 120 lejbe, 7 és 14 év közti gyerekeknek 70 lejbe kerül, az annál fiatalabbak számára pedig ingyenes. Diákok 100 lejért táborozhatnak. A napi belépő felnőtteknek 30, gyerekek és diákok számára 20 lejbe kerül. További kedvezmények is hozzáférhetők, erről szintén a tábor weboldalán lehet tájékozódni. Sorbán Őrs külön felhívja a figyelmet:

miután sok éven át rendszeresen végig verte az eső a táborozókat, most napsütéses, kellemes időt jeleznek előre az időjósok.

A tábor helyszíne a Gyergyószentmiklóstól a Békás-szoros felé vezető úton, néhány kilométerre elhelyezkedő 4-es kilométernél található kemping.