Rajtol a klasszikus gitárfesztivál: Marosvásárhely mellett Székelyudvarhelyen is belecsapnak a húrokba

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 05., 16:05

Kelet-Európa legnagyobb gitárfesztiváljának ad otthont Marosvásárhely augusztus 6. és 11. között. Az immáron 14. alkalommal megszervezett Harmonia Cordis Nemzetiközi Klasszikus Gitárfesztivál kedden a marosvásárhelyi várban rajtol el.

A marosvásárhelyi várban lesz a fesztivál nyitókoncertje Fotó: Gálna Zoltán

A gitárfesztivál közönségének talán a kedvencei a Marosvásárhely középkori várában megszervezett hangulatos gitárkoncertek. Idén a nyitó és a zárókoncert lesz a várban, amint a szervező Harmonia Cordis Egyesület elnökétől, Beke István Ferenctől megtudtuk, hogy

a várban építik már a színpadot, a keddi nyitókoncert egyes fellépői már próbálnak, a helyszínre pedig összesen hétszáz szék kerül majd ki, így aki korán jön, ülőhelyet kap majd, a többiek pedig állva élvezhetik a gitármuzsikát.

Beke István Ferenc Fotó: Forrás: Harmonia Cordis Egyesület

Marosvásárhelyen minden este 19 órától kezdődnek majd a koncertek: augusztus 6-án, kedden a 18 országot egybefonó Eurostring magyarországi és romániai győztese lép fel, külön-külön és együtt is.

Hart Gábor Fotó: Forrás: Harmonia Cordis Egyesület

Hart Gábor 2018 tavaszán nyerte meg a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál versenyét, 2016-tól aktívan játszik különböző musical, illetve rockoperákban, 2018 nyarán pedig játszhatott a Miskolci Operafesztiválon is.

Radu Vâlcu Quartett Fotó: Forrás: Harmonia Cordis Egyesület

A bukaresti Radu Vâlcu három kiváló zenésszel együtt: Răzvan Florescu (ütőhangszerek), Mihai Balabaș (hegedű) és Andrei Petrache (zongora) egy különös koncerttel várják a közönséget, előadásukban a latin-amerikai ritmusokat és a román népzenét ötvözik a kortárs és dzsessz zenével.

Stochelo Rosenberg Fotó: Forrás: Harmonia Cordis Egyesület

Az est fénypontja természetesen a holland Stochelo Rosenberg és Pusztai Antal közös koncertje lesz, amely a szervezők szerint külön erre az estre született, egyedi koncertélményt nyújt majd.

Stochelo Rosenberg egy holland cigánytáborban született. A visszafogott, tehetséges fiúból világhírű előadóművész lett, aki gitárosként és zeneszerzőként is elismert. Már 12 éves korában több lemezkiadó figyelmébe került. Az elkövetkező években Nous’che és Nonnie unokatestvéreivel zenélt együtt, később kialakítva a híres Rosenberg Triót.

Pusztai Antal Fotó: Forrás: Harmonia Cordis Egyesület

Pusztai Antal pedig napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus és dzsesszgitárosa, Ausztriában él, koncertezett már Európa-szerte, Dél-Koreában és Kolumbiában is. Közreműködik még Asztalos Zsolt és Hadnagy Attila, valamint Mădălina Ioana Petre is.

A rendezvény második napján zajlik a fesztivál megmérettetése is, az előzsűrizés nyomán összesen hat gitáros került a döntőbe, amelyet szerdán 15 órától tartanak a Kultúrpalota Kistermében.

A verseny győztese lesz az Eurostring Romániai képviselője, aki jövőben 18 nemzetközi fesztiválon kap fellépési lehetőséget.

Gabriel Bianco Fotó: Forrás: Harmonia Cordis Egyesület

Szerdától a koncertek esténként a Kultúrpalotában zajlanak majd: aznap fellép a Tritonius Guitar Trio, majd a Venti Chivar Trio, mindkét formáció Magyarországról érkezik. Az est fénypontja ugyanakkor a francia Gabriel Bianco és a cseh Michaela Hrabankova gitár-oboa duója.

{A}

Szerdán amúgy már Székelyudvarhelyen is megkezdődik a gitárfesztivál, amelynek idén új időpontja és új helyszíne is van: az udvarhelyi fesztivál azért került a vásárhelyivel egy időbe, hogy így több nagy gitáros nevet tudjanak elhozni Udvarhelyre is: Beke István Ferenc elmondása szerint

minden EuroStringes fellépő koncertezik a Székelyudvarhelyen is, az ottani program igazi ínyencsége a zárónapi Tritonus Guitar Trio koncertje lesz.

Az udvarhelyi koncertek amúgy augusztus 7-10. között minden nap 18 órától kezdőnek a Haáz Rezső Múzeumban, a program teljességében megtalálható a harmoniacordis.ro honlapon, ahogy a vásárhelyi is.