Keserű a szezonzárás a méhészeknél: alig csurrant-cseppent

Széchely István 2019. augusztus 10., 09:00

Véget ért az idei méhészeti idény, de a méhészek egyáltalán nem örülhetnek az idei termésnek: katasztrofális szezont zártak, még a szerencsésebb vándorméhészek is csak veszteségmentesre tudják kihozni az évet. Idén nem lett akác- és hársméz, repce is csak alig.

Hiába jártak a méhek a nyáron, csak vajmi kevés mézet tudtak kipergetni a méhészek a hordás után Fotó: Veres Nándor

Augusztus elsején véget ért a méhészeti idény, ami nektárt begyűjtenek még a méhek, azt a méhcsaládok teleltetésére fordítják a méhészek.

Az idei szezon a kedvezőtlen időjárás miatt rendkívül gyenge volt, az akácról és a hársról egyáltalán nem tudtak nektárt gyűjteni a vándorméhészek, repcéről is csak vajmi keveset.

A szerencsésebbeknek, akik legalább két napraforgótáblán tudták legeltetni a méheiket, sikerült átlagos mennyiségű nektárt gyűjteniük a napraforgóról, de mézet nem tudtak kipergetni belőle, mert a méhcsaládok táplálására kellett fordítaniuk a hozamot – tudtuk meg Lázár Tibortól, a Hargita Megyei Méhészegyesület vezetőjétől.

Fotó: Veres Nándor

Beszéltem olyannal, aki azt mondja, hogy a napraforgó éppen annyira kihozta, hogy nem lett vesztesége, de haszna egyáltalán nincs. Ennél gyengébb viszont sok van

– utalt a vándorméhészek többségére a szakember, elmagyarázva, hogy a változékony időjárás, a napraforgó fajtája és vetési ideje miatt sosem lehet előre kiszámítani, mit találnak az adott területen. Lázár Tibor szerint

méhcsaládonként legfeljebb 20–25 kilogrammnyi nektárt tudtak gyűjteni a vándorméhészek a napraforgóról, ami a repce hozamával együtt sem éri el a 30-at, és ez nagyon kevésnek számít a vándorméhészet magas költségeihez képest.

Éppen ezért idén valamivel jobb helyzetben vannak a nem vándorló méhészek, de ők is tíz kilogrammnál kevesebb nektárt tudtak gyűjteni kaptáronként az átlagosnak számító 10–15-höz képest.

Fotó: Veres Nándor

Az idei szezon nem csak Erdély-, illetve országszerte volt rossz. Mint azt Lázár Tibor magyarországi, horvátországi és szerbiai méhészekkel folytatott beszélgetései alapján elmondta, azokban az országokban is hasonlóan gyenge az idei méztermés.

A rossz szezon dacára azonban a méz ára egyelőre nem emelkedett

– tudtuk meg a szakembertől. Ennek az az oka, hogy a méz árát a nemzetközi piac nagy méztermelő országai, elsősorban Argentína, Brazília és Kína határozzák meg, ám ezekben az országokban más időszakban van a méhészeti szezon, Kínában például még zajlik, ezért az árak még nem alakultak ki, ez csak a későbbiekben fog megtörténni.

Egyébként a gyenge szezon ellenére jó állapotban vannak a székelyföldi méhészek méhcsaládjai, amelyeket az elmúlt tél is megviselt. Az elkövetkező időszakban a pajzstetvek által termelt harmatméz tizedelheti meg a méheket, erre kell odafigyelniük a méhészeknek, ugyanakkor késlekedés nélkül az atka elleni védekezésre kell nagy gondot fordítaniuk – hívta fel a figyelmet a Hargita Megyei Méhészegyesület vezetője.

{A}