Egy évtizednyi szünet után folytatódhat az óvoda építése Bögözben

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 05., 10:54

Több mint tíz év telt a Bögözben tervezett új óvoda vasbeton alapjának megépítése óta: ezalatt sikerült törleszteni a korábban felhalmozott tartozásokat a kivitelezőnek, valamint egy újabb forrásért pályázott sikeresen a község.

Fotó: Veres Nándor

Egy sikeresen megpályázott állami támogatás finanszírozásának beszüntetése miatt kellett leállítani még 2008-ban az új bögözi óvoda építését, amit a helyi iskolához tartozó területen kezdtek el – tudtuk meg Farkas Mózes polgármestertől. Mint mondta, a kivitelező csupán az alapot építette meg, de ez mintegy 136 ezer lejnyi adósság felhalmozásával járt. A tartozást végül csak 2014-ben tudták törleszteni, a székelyudvarhelyi szenátori iroda közreműködésével.

Újratervezések

Ezt követően ismét pályázati források után nézett a község vezetősége, és az Országos Vidékfejlesztési Programba (PNDL) adtak le dokumentációt, ahol támogatásra érdemesnek találták projektjüket.

Fotó: Veres Nándor

A jóváhagyás után nem sokkal meg is hirdettek egy közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztása érdekében, ám ez nem volt sikeres, mivel időközben megnőttek a bérek az építkezési iparban. Nem volt mit tenni, ismét újratervezték a projektet, majd az újabb liciten már találtak is megfelelő vállalkozót a feladatra. Végül

nyár elején újrakezdődhetett az építkezés, melynek értéke 1,52 millió lej. Ebből mintegy 364 ezer lejt kell önrészként biztosítania a községnek.

A polgármestertől megtudtuk, hogy szerencséjükre a szakértői vélemény szerint is használható volt még az évekkel ezelőtt megépített beton alap, így azt csak némileg fel kellett újítani, és már épülhettek is a falak. A terv az, hogy a kivitelező ősz végéig befedi az épületet, télen pedig majd a benti munkálatokkal lesz elfoglalva.

Fotó: Veres Nándor

Ha jól haladnak, jövő tavaszra már el is készül az egyszintes, több mint ötszáz négyzetméter alapterületű, négy gyerekcsoport – nyolcvan kicsi – befogadására alkalmaz épület.

Az udvarrendezést csak ezután, egy másik projekt részeként tervezi megoldani a helyi önkormányzat.

Fotó: Veres Nándor

Elköltözni az árterületről

Az új óvoda megépítésére azért van szükség, mert a régi nagyon közel van a Nagy-Küküllőhöz, így már számtalanszor elárasztotta a folyó – fejtette ki lapunknak Farkas Mózes, aki biztonságban szeretné tudni a helyi gyerekeket. Szerinte ugyanakkor a fiatalok itthon maradása szempontjából is fontos beruházásról van szó, hiszen megfelelő körülményeket kell teremteni számukra a családalapításhoz. „Úgy kell dolgoznunk, hogy az emberek ne kívánkozzanak máshová a szülőföldjükről” – fogalmazott a tisztségviselő.
{A}