Meneteléssel „ünnepelték” Budapest román megszállásának századik évfordulóját Bukarestben

Székelyhon 2019. augusztus 04., 20:03

Menetelést szervezett vasárnap délután Bukarestben a Calea Neamului szervezet annak emlékére, hogy száz évvel ezelőtt vonult be a román hadsereg Budapestre és Magyarország felszabadult a bolsevik rendszer alól.

Fotó: Facebook/ Calea Neamului

Az eseményen néhány száz népviseletbe öltözött személy vett részt.

A résztvevők zászlókat lengettek és olyan táblákat tartottak magasba, amelyeken többek között azt írta, hogy: „A Trianon felé vezető út Budapesten át vezet”.

{A}

Az egybegyűltek a Charles de Gaulle térről a diadalív érintésével a Victoriei térre vonulnak. Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului egyesület vezetője azt mondta, hogy meghívták az eseményre a védelmi minisztérium és Magyarország bukaresti nagykövetségének képviselőit is.

Az 1919-es magyar–román háború magvát az erdélyi románok vetették el 1918. december 1-jén, amikor kimondták Erdély csatlakozását a Román Királysághoz. 1919 áprilisában a kommunisták átvették a hatalmat Magyarországon, a hadsereg pedig megpróbálta visszafoglalni Erdélyt, kirobbantva a háborút. A háború, melynek utolsó szakaszáig mindkét oldalon több mint 120 000 katonát vetettek be, 1919. augusztusában ért véget a Magyar Tanácsköztársaság bukásával, illetve Magyarország jelentős keleti területei és Budapest román megszállásával. A román csapatokat 1920 márciusában vonták vissza Magyarországról – írja a Wikipédia.