Tíz kihagyhatatlan film, amit nagyon várunk idén

Tamás Attila 2019. augusztus 03., 19:32

Ígéretesnek tűnik mozis szempontból a 2019-es év második fele, hiszen a nyári blockbuster-filmszezon után igazi, nagyívű, a látványfilmekkel is versenyre kelő alkotói filmek is a mozikba kerülnek, de azért a blockbusterek sora sem szakad meg. A „termésből” tíz alkotást választottunk ki, amiket filmrajongóként szerintünk nem érdemes kihagyni.

Fotó: Székelyhon-montázs

Most, hogy mindössze egy hónap van még a nyári mozis blockbuster-szezonból, a remakek, spin-offok, folytatások és előzményfilmek dömpingjében a különböző stúdiók elkezdték népszerűsíteni az alkotói filmjeiket, amelyeket kevesebb néző előtt, de annál nagyobb presztízzsel vetítenek majd a mozikban.

(Csíkszeredai és székelyudvarhelyi filmrajongóként továbbra is csak álom marad, hogy úgy láthassuk ezeket a filmeket nagyvásznon, hogy ne kelljen órákat utazni értük, hiszen legközelebb Sepsiszentgyörgyön, Brassóban vagy éppen Marosvásárhelyen működnek a mozik. Ha pedig így is lemaradunk a várva várt filmekről, akkor marad a későbbi, lesötétített ablakú szobában a házimozizás lehetősége.)

{K1}

De lássuk, hogy milyen ígéretes filmek érkeznek ősszel a mozikba, amelyek közül többet is bemutattak már nagyobb filmfesztiválokon, a szélesebb közönséghez azonban most fognak eljutni, többségük előzetesét pedig a napokban tették közzé.

Az alábbi filmek közül biztosan többet is viszontlátunk majd a jövő évi díjszezonban a jelöltek között, sőt, nem lepődnénk meg azon sem, ha két-három alkotás ezek közül a legjobb filmnek járó Oscar-díjra is esélyes lesz.

Ad Astra (Út a csillagokba) (2019)

Fotó: 20th Century Fox

Brad Pittet idén két mozifilmben is láthatjuk, az egyik ezek közül a Velencei Filmfesztiválon debütáló Ad Astra lesz, amiben Pitt egy űrhajóst játszik, aki egy korábbi, idegen életformákat kutató expedícióban eltűnt apját (akit Tommy Lee Jones alakít) keresi. A látványosnak, de ugyanakkor filozofikusnak is ígérkező sci-fi első blikkre egy Interstellar-utánérzésnek tűnhet, de bízva James Gray rendezői képességeiben és a film szerepeihez leigazolt, Brad Pitt melletti sztárokra (Liv Tyler, Ruth Negga, Donald Sutherland és a fent említett Tommy Lee Jones), akik biztosan nem adják a nevüket és arcukat egy középszerű fércmunkához, így nekik is köszönhetően egyedülálló filmélményben lehet részünk.

Még az is lehet, hogy újabb, évek múlva is rengeteget hivatkozott sci-fi klasszikus lesz belőle.

Videó: 20th Century Fox

Once Upon a Time... in Hollywood (Volt egyszer egy… Hollywood) (2019)

Fotó: Sony Pictures Entertainment

A filmrajongóknak nem kell részletekbe menően ecsetelni, elég csak annyit mondani, hogy Quentin Tarantino új filmjéről van szó. Akinek azonban ennél több kell a meggyőzéshez, hogy várja a filmet, akkor még hozzáadunk pár nevet: Brad Pitt, Leonardo Dicaprio, Al Pacino, Margot Robbie és még annyi hollywoodi A-listás sztár, hogy felsorolni is sok lenne. A film Hollywood aranykorának végére, egész pontosan 1969-be repít vissza, amikor Roman Polanski felesége, Sharon Tate kegyetlen meggyilkolása rázza meg a filmipart. A Leonardo Dicaprio által alakított tévészínész és a Brad Pitt által megformált dublőre kitalált karakterek, a film története azonban valós eseményeket is feldolgoz. Arra pedig, hogy

mit hozott ki Tarantino ebből az alaphelyzetből, rendkívül kíváncsiak vagyunk.

Videó: Sony Pictures Entertainment

Fotó: A24

Tarantino új filmjéhez hasonlóan Robert Eggers legújabb alkotása szintén az idei Cannes-i filmfesztiválon debütált, a mozikban pedig várhatóan októberben kezdik vetíteni. A világítótoronyban a legrosszabb rémálmaikat megélő, és lassanként megőrülő két toronyőr története igazi művészi-horrornak és borzongató filmélménynek ígérkezik, ráadásul

az 1890-es években játszódó történetet 35mm-es, fekete-fehér filmre forgatták, ami olyan érzetet ad, mintha egy klasszikus filmet látnánk a régi időkből, úgyhogy ezt mindenképp moziban érdemes megnézni.

Ugyanakkor ez az alkotás hozhatja meg Williem Dafoe ötödik, míg Robert Pattinson első Oscar-jelölését is.

Videó: A24

The Irishman (2019)

Fotó: Netflix

Az egyetlen film a felsoroltak közül, amiért nem kell elmenni moziba, hiszen bár a világpremierje szeptember 27-én, a New York-i filmfesztiválon lesz, a film forgalmazója pedig a Netflix, aki azért küldi moziba is az alkotást, hogy azt később lehessen az Amerikai Filmakadémia díjaira is jelölni (hiszen a jelölés feltétele, hogy moziforgalmazásba kerüljön az adott alkotás).

Martin Scorsese legújabb filmjében olyan nagy nevek kaptak szerepet, mint Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci és Harvey Keitel.

A „nagy öregeket” egyedülálló, még újdonságnak számító filmes technikával fiatalították meg, úgyhogy az Irishman ezen a téren úttörőnek számít. Nem beszélve arról, hogy mintegy 200 millió dollárból forgatták, ami úgy Scorsese, mint a Netflix eddigi legdrágább filmje.

Az már biztos, hogy a Netflix 2020-ban ezzel száll be az Oscar-versenybe és könnyen lehet, hogy az Irishman happolja el a többi elől a legjobb filmnek járó elismerést.

Videó: Netflix

Joker (2019)

Fotó: Warner Bros. Pictures

Bevallom, nem voltam lenyűgözve, amikor bejelentették, hogy filmet készítenek a DC Comics egyik legemblematikusabb antihőse, Batman talán legfontosabb nemezise, a káoszt megtestesítő Joker eredettörténetéből. Nem volt igazán biztató az sem, hogy az eddig mindössze vígjátékokat jegyző (Másnaposok széria és hasonló kaliberű filmek) Todd Phillips vállalta a film rendezését, de a film első előzetese meggyőzött hogy nem egy gagyi film készült, és most már tényleg kíváncsi vagyok a tragikus sorsú bohócfigura eredettörténetére. Az már csak hab a tortán, hogy

a főszereplőt a hihetetlenül tehetséges Joaquin Phoenix alakítja, aki már az előzetes alapján olyan alakítást fog nyújtani a filmben, hogy évek múlva is emlékezhetünk rá.

Még az is lehet, hogy Oscar-jelölést, vagy akár díjat érdemlő alakítás lesz.

Videó: Warner Bros. Pictures

Midsommar (Fehér éjszakák) (2019)

Fotó: A24

Ez a film azért kakukktojás, mert több országban már bemutatták, és emiatt inkább nyári filmnek számít, én viszont úgy tudom elképzelni, hogy valamikor, egy esős őszi estén borzongjak a svédországi, pogány rítusokat felelevenítő, horrorba forduló nyári fesztivál eseménysorozatának nézése közben. A Hereditary óta tudjuk, hogy Ari Aster rendező a borzongatás és a történet őrületbe fordításának nagymestere, ebből biztosan nem adott alább új filmjében sem.

A Fehér éjszakák egyedülálló, borzongós, hidegrázós filmélménynek ígérkezik, ami után nem biztos, hogy visszasírjuk a nyarat.

Videó: A24
Fotó: ONE Media

Casey Affleck új filmjében egy olyan disztópiában járunk, ahol csak férfiak élnek, ugyanis egy vírus következtében a nők mind meghaltak. Mindössze egy lány, a szintén Casey Affleck által alakított főszereplő lánya élte túl a vírust. A posztapokaliptikus világban túlélni akaró apa és lánya története ígéretesnek tűnik, a cameo-szerepben feltűnő Elisabeth Moss (A szolgálólány meséje) révén pedig a jelen mellett ennek a világnak a múltjába is betekintést nyerhetünk.

És azt, hogy egyedüli nőként hogyan lehet túlélni egy, csak férfiak által uralt világban, várhatóan még idén megtudhatjuk.

Már ha valamilyen formában nálunk is elérhetővé lesz ez az alkotás.

Videó: ONE Media

Zombieland: Double Tap (Zombieland 2. - A második lövés) (2019)

Fotó: Sony Pictures Entertainment

Az újdonság elemi erejével hatott 2009-ben Ruben Fleischer zombifilmje, amit akkor látva nem is gondoltuk, hogy tíz éven belül már kis túlzással Dunát lehet rekeszteni a zombiapokalipszisről szóló mozgóképes alkotásokkal. A Zombieland folytatásának különlegességét az adja, hogy az eredeti szereplőgárdával, az első film után tíz évvel játszódik. És

ki ne akarná látni, hogy miként marhul a világvége után tíz évvel Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Breslin és Jesse Eisenberg, még akkor is, ha az első előzetes alapján egy kissé gagyinak tűnik a folytatás.

Már csak az agykikapcsolásért és a garantált röhögésért megéri majd megnézni.

Videó: Sony Pictures Entertainment
Fotó: InterCom

Ha valaki fanyalgott volna a cikk olvasása közben, hogy még egy magyar filmről sem esett szó a vártak közül, hát itt van, a Drakulics elvtárs, aminek a napokban megjelent előzetese alapján egyből a várólistánkra került a film. Bodzsár Márk, az Isteni műszak alkotójának új filmje rendkívül szórakoztatónak ígérkezik. A Kádár-korszak Magyarországán játszódó, fikciós elemekkel apelláló szatíra és heist-movie egy kubai forradalmat megjárt elvtársról szól, aki Magyarországra visszatérve alaposan felkavarja az állóvizet, és ahogy az az előzetesből is nyilvánvalóvá válik:

egy vámpírról szól a történet, aki ellen a rendszer belbiztonsági szolgálata próbálja felvenni a harcot, kérdéses, hogy mekkora sikerrel.

Halkan tenném hozzá, hogy nem is lenne rossz ezt a filmet a Csíki Moziban, „itthoni” premier gyanánt, például a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztiválon, vagy a Filmtettfeszten megnézni.

Videó: InterCom

Star Wars: The Rise of the Skywalker (Star Wars: Skywalker kora) (2019)

{P11}

Erről a filmes listáról nem hiányozhat az új Star Wars-trilógia befejező része sem, hiszen ha tetszik, ha nem a cikk bevezetőjében is említett mozis remakek, rebootok, folytatások és előzménytörténetek arcátlan meglovaglásának dömpingjében

mégiscsak most zárul egy jelentős fejezet: láthatjuk, hogy miként csúcsosodik ki és fejeződik Rey, Kylo Ren és társaik története, a 2015 óta építgetett új Star Wars-trilógiában

(amit majd egy újabb trilógia követ a Trónok harca alkotóitól). És ha már megnéztük az eddigi részeket, akkor miért pont ezt hagynánk ki? Még akkor is, ha ezek után nem térünk vissza az újabb trilógia erejéig nézőként a messzi galaxisba…

Videó: Star Wars

{A}