Búcsúünnep csürközéssel

Gergely Imre 2019. augusztus 03., 13:43

A gyergyószárhegyiek számára jeles nap a Szent Antal kápolna búcsúünnepe, amelyet idén is augusztus első vasárnapján tartanak a helyiek.

Vasárnap délben tartják a szárhegyiek a Szent Antal kápolna búcsúját. Archív Fotó: Balázs Katalin

Az esemény már néhány éve népünnepéllyé nőtte ki magát, hiszen önkormányzati kezdeményezésre ebéddel kínálják a zarándokokat, és a délután folyamán kikapcsolódásra, közös játékra is lehetőség van.

Ezúttal a 12 órakor kezdődő szentmise után kulturális műsor zajlik, ahol Szekeres Kamilla ad elő moldvai énekeket, majd következik a bográcsos ebéd. Az ételt a helyi képviselők csoportja biztosítja saját hozzájárulásból és adományokból. Miután mindenki megebédelt, kezdődik a csürközés, az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendő népi játék.

A régmúlt időkben ezt a játékot a csűrkertekben, lényegében a csűrök között (csűrközt) folytatták le elsősorban a gyerekek, de a fiatalok körében is népszerű volt.

{A}

Idén is az a cél, hogy a játék éljen, szórakoztasson, aki még nem ismeri, láthassa, tanulhassa. A játékhoz a szervezők biztosítják az eszközöket. Csapatok a helyszínen is verbuválódhatnak, több csapat esetén a beosztás és a szabályok egyeztetése ugyanott történik. A játékba minden korosztályt várnak, de az idősebbek részvételének különösen örülnének, hiszen ők még rendszeresen játszhatták ezt gyermekkorukban, és élő emlékeik lehetnek a szabályokról, a játék módjáról.