Életmentő lehet az okostelefonok vészhelyzeti funkciója, sokan azonban nem is tudnak róla

Iszlai Katalin 2019. augusztus 03., 09:00

Fő a biztonság – tartja a mondás, és valóban nincs annál megnyugtatóbb, mint tudni, hogy baj esetén segítséget remélhetünk. A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően ma már számos biztonságnövelő megoldás áll a felhasználók rendelkezésére a mindennapi életben és vészhelyzetekben egyaránt.

Vészhelyzet esetén a tartózkodási helyünket is továbbítja a telefon Fotó: Gábos Albin

Gyerekek vagy idősek követésére, eltévedt kirándulóknak, balesetet szenvedőknek vagy veszélyes helyzetbe kerülőknek is megoldást nyújthatnak azok a modern megoldások, amelyek a helymeghatározás alapján azonnal értesítik a vészhelyzetről a kiválasztott személyeket. Az okosóra, a hordozható nyomkövető és az újabb típusú mobiltelefonok szöveges üzenetet küldő vészhelyzeti funkciója számos előnnyel jár, utóbbit azonban nagyon kevesen ismerik, és még kevesebben használják.

Okos riasztás

Noha nincs pontos lista arról, mely mobiltelefon-típusokat látták el a gyártók beépített vészhelyzeti funkcióval, az újabb modellek közül több is rendelkezik ezzel a diszkrét, gyors és megbízható biztonsági megoldással.

Szerkesztőségünkben Huawei és Samsung márkájú okostelefonokon teszteltük az úgynevezett vészhelyzeti SOS-funkciót, amelynek lényege, hogy gombnyomásra üzenetet küld az általunk kiválasztott személyeknek a tartózkodási helyadatokkal kiegészülve.

Az opciót első körben engedélyezni kell a beállítások között megtalálható Biztonság és adatvédelem vagy Speciális beállítások menüpont alatt (típustól függően), majd

meg kell adni a kiválasztott vészhelyzeti kapcsolattartókat. Utóbbiakat fogja riasztani szöveges üzenetben a telefonunk baj esetén, ehhez pedig nem kell mást tenni, mint a Huawei esetében ötször, a Samsung esetében pedig háromszor megnyomni a bekapcsológombot.

Fotó: Gábos Albin

A telefon egy szempillantás alatt elküldi az üzenetet a kiválasztott személyeknek, megemlítve benne, hogy vészhelyzet van, segítségre van szükségünk, és a pontos tartózkodási helyünket is továbbítja GPS-koordinátákkal kiegészítve. A Samsung emellett arra is képes, hogy – a készülék elő- és hátlapi kamerájával automatikusan készített – fényképeket és egy öt másodperces hangfelvételt küldjön, amennyiben ezeket az opciókat is engedélyezzük.

Az üzenetküldés mellett azonnal tárcsázhatjuk is a kiválasztott személyeket, illetve a 112-es egységes segélyhívószámot.

A vészhelyzeti információk menüpont alatt továbbá a telefon tulajdonosának adatait is be lehet vezetni, amelyek megkönnyítik a hatóságoknak és az egészségügyi személyzetnek a segélykérő beazonosítását, illetve ellátását. Itt a nevünk és lakcímünk mellett a vércsoportot, az allergiákat és a szedett gyógyszereket is be tudjuk vezetni, de további információkat is beírhatunk egészségi állapotunkra vonatkozóan, illetve azt is megnevezhetjük, hogy halálunk esetén felhasználhatják-e szerveinket vagy sem.
Fókuszban a gyerekek biztonsága

A mobiltelefonok vészhelyzeti funkciójának nagy előnye, hogy a hosszas babrálás helyett gyorsan kérhetünk általa segítséget, könnyen megtörténhet azonban, hogy a készüléket elveszítjük, megrongálódik vagy éppen elveszik tőlünk – mutatott rá érdeklődésünkre a mobiltelefonokkal foglalkozó Márk Ervin. Éppen ezért a szakember szerint még ennél is eredményesebb megoldást jelenthetnek a hordozható GPS-modulok – főként a gyerekek esetében –, illetve

szóba jöhetnek a kifejezetten számukra gyártott okosórák is, amelyek lehetővé teszik, hogy a szülők nyomon kövessék gyermekük mozgását.

Utóbbiak közül Márk Ervin szerint olyat érdemes választani, amelybe külön SIM-kártyát kell helyezni, mivel így nem szükséges a mobiltelefonhoz való csatlakozás. A gyerekeknek szánt karórák fő funkciója a nyomon követés, amit a beépített GPS tesz lehetővé. Így a szülők egy alkalmazás segítségével mindig láthatják, hol tartózkodnak csemetéik.

Szintén hasznos a virtuális kerítés funkció, amelynek lényege az, hogy ha a gyermek elhagyja az előre beállított biztonsági zónát, az óra azonnal értesíti a szülőt, illetve akkor is, ha a gyerek karjáról lekerül az óra.

Emellett a készüléket csak a szülők által előre beprogramozott telefonszámokról lehet hívni, és ugyanez érvényes a hívható számokra is. Továbbá

az okosórák is rendelkeznek SOS gombbal, melynek segítségével a gyerek vészhelyzetben jelezhet szüleinek.

{A}

A mindennapos biztonság esetében kiváló megoldást nyújthat tehát egy okosóra, vészhelyzetekben azonban ismét felvetődik annak kockázata, hogy az eszköz nem marad a felhasználó közelében. Itt jön a képbe a szakember által leghatékonyabb megoldásnak tartott hordozható GPS-modul, amelynek kis mérete lehetővé teszi, hogy bevarrják például egy táskába, kabátba, de zsebbe téve is hordható. Fő előnye az, hogy nem látható, és nagyon pontos helymeghatározásra képes, időszakosan azonban fel kell tölteni.

Sokat segíthet az okosóra. A szülők mindig nyomon követhetik, hogy merre jár a gyermekük Fotó: 123RF

Ezen túl ugyanúgy működik, mint az okosórák: a szülők egy telefonjukra letöltött alkalmazáson követhetik nyomon a gyerekeket a kis eszköz adatai alapján. Ez ráadásul nem csak gyerekek esetében lehet hasznos, hiszen kirándulók is kerülhetnek veszélyes helyzetekbe, de balesetet szenvedők vagy erőszakos cselekedetek áldozatainak tartózkodási helye is meghatározható általa.

Ezek az eszközök tehát akár életmentők is lehetnek, fontos azonban kihangsúlyozni, hogy nem ajánlott visszaélni a nyomkövetők adta lehetőségekkel,

tehát ne sértsük meg viselőjük magánéletét, és csak a valódi vészhelyzetek alkalmával ellenőrizzük tartózkodási helyüket.