Nagyberuházás a láthatáron: tovább épülnek és bővülnek a víz- és csatornahálózatok

Kovács Attila 2019. augusztus 05., 09:12

Az utolsó módosításoknál, kiegészítéseknél tart az a megvalósíthatósági tanulmány, amely a regionális víz- és csatornaszolgáltató Harvíz Rt. újabb Hargita megyei nagyberuházásához szükséges.

Szennyvíztisztító állomásokat is korszerűsítenek a nagyberuházás során. Sok pénz, sok munka Fotó: Gábos Albin

Az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programja (POIM) biztosítja az összesen tizennyolc közigazgatási egységet – várost és községet – érintő beruházás költségeinek túlnyomó részét, amennyiben az elkészült dokumentációt elfogadják és a finanszírozási szerződést aláírják.

A Harvíz Rt. szolgáltatásait használó Hargita megyei települések önkormányzatait tömörítő Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület ügyvezető igazgatója, Páll Árpád kérdésünkre azt mondta, a nagyberuházás megvalósíthatósági tanulmánya a legutóbbi elemzés után még kiegészítésekre, pontosításokra szorult, ezt a dokumentációt nemsokára véglegesítik, és várhatóan augusztusban el tudják fogadni.

Páll úgy értékelt, hogy

bár Hargita megyében későn indult a folyamat, nem késtek el, mert az országban eddig hat ilyen pályázatot nyújtottak be, és azok közül hármat elutasítottak.

Mint mondta, olyan dokumentációt szeretnének összeállítani, amelyet először a megfelelő szakértők is ellenőriznek. Ezért jártak terepszemlén múlt héten az Európai Alapok Minisztériumának küldöttei is – tudtuk meg. A finanszírozási szerződést az elkövetkező hónapokban szeretnék aláírni, de a munkálatok listája csak a szaktárca jóváhagyása után tekinthető véglegesnek.

A nagyberuházás részeként Csík- és Udvarhelyszék több településén kezdődhet el a következő évben a víz- és szennyvízhálózatok bővítése, építése, vízkezelő állomások, szállítóvezetékek, szivattyúházak, víztartályok létrehozása vagy szennyvíztisztító állomások korszerűsítése.

A hálózatépítések mellett az ivóvíz kezeléséhez szükséges beruházásokat is elvégzik Fotó: Barabás Ákos

A korábban összesített lista szerint – amely az említett okokból nem tekinthető véglegesnek – Csíkszereda két távolabb eső városrészében, Csibában és Szécsenyben víz- és csatornahálózat készülhet víztartályokkal, de a meglévő rendszer részleges korszerűsítése és a szennyvíztisztító állomás felújítása is tervben van. Székelyudvarhely esetében a víz- és szennyvízhálózat, illetve a szennyvíztisztító állomás bővítése, felújítása mellett egy olyan szállítóvezeték épülhet, amely a zeteváraljai víztározóból juttatná el az ivóvizet a városba és az útvonalon fekvő településekre.

{A}

Hálózatbővítés, illetve -építés várható Csíkcsicsóban, Csíkszentléleken, Fitódban, Csíkmindszenten, Szépvízen, Csíkszentmiklóson, Borzsovában, Csíkszentdomokoson, Csíkszenttamáson, Csíkszentmihályon, Lóvészen, Vacsárcsiban, Ajnádon, a Kászonokban, Csíkszentmártonban, Csíkcsekefalván, Csíkszentsimonban, Csatószegen, Csíkszentgyörgyön, Menaságon, Bánkfalván, Pottyandon, Ivóban, Zeteváralján, Zetelakán, Máréfalván, Fenyéden, Oroszhegyen, Parajdon és Szentegyházán, a szükséges vízkezelő állomások, szivattyúházak, víztartályok létrehozásával, felszerelésével, illetve felújításával együtt.

A projekt költségvetése az uniós hozzájárulás mellett önrészt is tartalmaz, ennek pontos összege csak a pályázati dokumentáció elfogadása után válik ismertté. Amit tudni lehet, hogy 6–7 százalékos hozzájárulással számolnak a Harvíz Rt., illetve 1–2 százalékkal az érintett helyi önkormányzatok részéről – tudtuk meg. Páll Árpád szerint fontos az, hogy a közigazgatási egységek – városok és községek – az elvi beleegyezésen túl felvállalják a rájuk eső összegeket, és ezt helyi tanácshatározattal erősítsék meg. Ugyanakkor a tervezett beruházásokat az érintett településeken közvitára kellene bocsájtani. Noha a POIM program a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozik, a kivitelezés határideje várhatóan 2022-ben jár le, de valószínűleg még egy évet tolódhat, mivel egyelőre kevés, mindössze három finanszírozási szerződést írtak alá hasonló méretű romániai projektek esetében.