Poros, kavicsos utakat újítanak fel – egyelőre még csak az előkészületeknél tartanak

Kovács Attila 2019. július 31., 18:46

Két csíkszeredai, városszéli utcában is aszfaltburkolat lesz, de egyelőre még az előkészületeknél tartanak. A Zsögöd utca felső szakaszán, illetve a Csobotfalvához tartozó Agyagfalván lehet majd jó úton közlekedni.

Porzik az út a Zsögöd utcában. Aszfaltozásra várnak az itt lakók Fotó: Gábos Albin

Csíkszereda legkeletibb része a Csobotfalvához tartozó Agyagfalva, amely korábban részben lemaradt az infrastrukturális fejlesztésekről, a gázvezeték sem jutott el odáig. A víz- és szennyvízhálózatot több mint tíz éve kiépítette a város, de

a főutcának számító Kájoni János utca 2010-ben történt felújítása is megállt Csobotfalva határán, így aki ezen az útvonalon közlekedik, még az eredeti, poros, kavicsos utat kénytelen használni.

Most folytatódhat az utcafelújítás, a munkálat kivitelezéséhez szükséges közbeszerzési eljárás folyamatban van – közölte kérdésünkre Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere. Ha sikerül szerződést aláírni a közbeszerzés után egy céggel, a munkálatot elkezdik. A korábban elfogadott megvalósíthatósági tanulmány szerint az 527 méter hosszúságú útszakaszon 4 méter széles úttestet alakítanak ki, a munkálatok becsült értéke a kiírás szerint 663 000 lej.

Még várni kell

Ennél többet kell várniuk viszont azoknak, akik a város másik szélén, a Zsögöd utca száraz időben poros, eső után sáros felső szakaszán közlekednek jelenleg a Natúr lakópark irányába.

Ezen az 1,2 kilométeres útvonalon, amely a lovardától a lakóparkig tart, soha nem volt még aszfaltburkolat, és a korszerűsítés előkészítése is lassan halad.

A tervek elkészítése már tavaly megkezdődött, jelenleg az ellenőrzésnél, észrevételezésnél tartanak – tájékoztatott az alpolgármester. Ennek befejezése után lehet kiírni a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre, a munkálatokat pedig a folyamat lezárása után lehet majd elkezdeni.

A Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) keretében erre a beruházásra korábban 1,3 millió lej értékű támogatást nyert a város.

A Zsögöd utca alsó, a Zsögödi Nagy Imre utcától a temetőig tartó szakaszán is szükség lenne új aszfaltburkolatra, ennek elkészítése is szerepel a tervek között. Ott viszont azelőtt zárt esővíz-elvezető hálózatot kell kiépíteni a mostani sáncok helyett – közölte korábban az alpolgármester.