Előpatak „döntött” Románia és Besszarábia egyesítéséről

Bíró Blanka 2019. július 31., 16:39

A háromszéki Előpatak község önkormányzata egyöntetűen megszavazta, a Románia és Moldva Köztársaság egyesüléséről szóló szimbolikus nyilatkozatot. A döntésről a román Nemzeti Liberális Párt Kovászna megyei szervezete szerdai közleményében számol be.

Képünk illusztráció Fotó: Tamás Attila

A közleményben úgy fogalmaznak, a nyilatkozat bár szimbolikus, a két országban élő románok óhaját tükrözi. A tervezetet a liberális önkormányzati képviselő, Marian-Lucian Baciu-Andrei kezdeményezte, aki azzal érvelt annak elfogadása mellett, hogy

a romániai és a besszarábiai románokat összeköti a nyelv, a kultúra, a vallás és a történelem.

A nyilatkozatban az áll, hogy azt Előpatak község lakóinak nevében az önkormányzati képviselők és az alpolgármester fogadták el. Korábban több romániai önkormányzat szavazott meg hasonló dokumentumot, például Buzău, Brassó, Lugos városok önkormányzatai, Prahova és Temes megyék önkormányzatai. A nyilatkozatban elítélik a Ribbentrop-Molotov paktumot,

nemzetközi egyezményekre hivatkozva kérik a bukaresti és a kisinyovi parlamenttől egy közös szándéknyilatkozat elfogadását, illetve az újraegyesülést elősegítő törvények meghozatalát.

Mint ismeretes a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására 63 önkormányzat fogadott el határozatot, hogy a Székelyföld nevű közigazgatási egységbe akarnak tartozni, ezeket mind megtámadták a prefektusok, és a bíróságok arra hivatkozva érvénytelenítették, hogy az önkormányzatok túllépték a hatáskörüket.