Több mint tizenöt medve kószál a Szejkefürdőn

Fülöp-Székely Botond 2019. július 31., 22:01

Óvatosságra intik a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület tagjai a Szejkefürdőre látogatókat, hiszen több mint tizenöt medve él a környékbeli erdőkben, amelyekkel rendszeresen találkoznak az arra járók. Főleg az esti és a hajnali órákban vannak problémák.

Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

Túlszaporodtak a medvék a Szejkefürdő környékén, ha a bocsokat is számításba vesszük, akkor több mint tizenöt egyedről tudnak a vadászok – fejtette ki a Székelyhonnak Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója. Mint mondta, a nagyvadakat ők és mások is látták már a Szívek sétánya mentén, a székelykapuk közelében, illetve a borvízforrás környékén is.

A támadások elkerülése érdekében arra kérnek mindenkit, hogy főleg az esti, éjjeli és a hajnali órákban kerüljék az említett helyszíneket,

hiszen főleg akkor aktívak a medvék. Nap közben nem okoznak problémát. Ha valaki mégis a környékre látogat – főleg a kritikusabb időszakban –, akkor mindenképp csapjon zajt, hogy tudassa jelenlétéről a nagyvadakat. Így jó eséllyel elkerülhetők a nem várt találkozások.

Az egyesület igazgatója rámutatott, egyelőre tehetetlenek a szejkefürdői nagyvadakkal szemben, hiszen azok nem okoztak kárt, emberre sem támadtak, így sem a kilövésüket, sem pedig az elszállításukat nem hagyják jóvá a környezetvédelmi minisztériumban.

Volt, aki a borvízforrás közelében is látott medvét az esti órákban Fotó: Veres Nándor

Mărmureanu-Bíró arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban a Szél dombon történtek medvekárok Székelyudvarhelyen, ahol kerítéseket és gyümölcsfákat tört szét egy nagyvad – vélhetően az, amelyik az Agyagdombról költözött át oda. Máshol, például a Cserehát negyedben, a Csalókán, illetve a Bethlen és Kadicsfalvához tartozó városrészeken nem voltak problémák.

Hangsúlyozta, idén, a tavalyi évtől eltérően nem termett elég gyümölcs a Székelyudvarhely környéki erdőkben, így

a medvék valószínűsíthetően egyre több problémát fognak okozni a gazdaságokban.

{A}

Egyelőre hangyákkal és friss fűvel táplálkoznak a nagyvadak, illetve a bőséges szilvatermés tartja vissza őket a portákon és a város széléhez közel található kukáknál való élelemkereséstől. Ha valaki medvét lát a lakott területeken vagy azok közelében, mindenképp tárcsázza a segélyhívószámot, illetve a helyi rendőrség diszpécserszolgálatát is hívhatják – tette hozzá az igazgató.