A jezsuita rend alapítójának emléknapja

Molnár Melinda 2019. július 31., 11:24

Loyolai Ignácnak, a Jézus Társasága rendalapító szentjének, a Lelkigyakorlatok szerzőjének liturgikus emléknapját üli a katolikus egyház július 31-én.

Fotó: Gábos Albin

A jezsuiták, a lelkigyakorlatot végzők, a katonák, a várandós asszonyok és a gyermekek patrónusa, baszk nemesi család sarjaként 1491-ben született. Kasztíliai Izabella királynő főkincstárnokának apródjaként nevelkedett, majd a navarrai spanyol alkirály tisztje volt. Ígéretes pályaívét 1521 pünkösdvasárnapján, Pamploma ostrománál szerzett súlyos sebesülése törte ketté. Felgyógyulása idején Jézus, majd a szentek életét olvasva a hatásuk alá került.

{A}

Egy évig remeteként Manrézában élt – ez a lelki gyötrődés és a misztikus átalakulás ideje volt. Ott született meg a világot átformáló lelkigyakorlatos könyve. Koldusként Velencén és Rómán át a Szentföldre zarándokolt. Felnőttként kezdett tanulni Barcelonában, majd Alcalában, Salamancában és Párizsban. Utóbbiban sikerült közösséget kovácsolnia az első társakból, amit 1534. augusztus 15-én fogadalommal pecsételtek meg.

A háborús helyzet miatt nem a Szentföldre mentek, hanem felajánlották szolgálatukat III. Pál pápának. Jézus Társasága néven 1540-ben renddé alakultak. Első generálisként megalkotta a konstitúciót. 1556. július 31-én halt meg, sírja Rómában van. A szerzetesrend hamar elterjedt Európában. Indiában és Távol-Keleten az első jezsuiták elkezdték a missziót. A jezsuita kollégiumok az egyházi megújulás központjaivá váltak, a rend újat hozott a lelki élet terén is. Ma is keresett lelki vezetők, oktatásuk világszínvonalú.