Autós mozizás is lesz a csíkkozmási falunapokon

Székelyhon 2019. július 31., 10:57

A nyergestetői csata 170. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezéssel kezdődik augusztus 1-jén a tizenkilencedik csíkkozmási falunapok.

Fotó: Pinti Attila

A nyergestetői ünnepi műsor után a kopjafák megáldása következik, ezután megnyílik az 1848–49-es szabadságharc tárgyi emlékeinek kiállítása, majd ugyanitt a 3. Csíkkozmási Képzőművészeti Alkotótáborban készített, Nyergestető témájú alkotások is láthatók lesznek. Ezt követően az érdeklődők részt vehetnek a Nyergestető 170 című történelmi vitafórumon, ahol szakembereket hallhatnak és beszélgethetnek a szabadságharc helyi történéseiről. Újdonságnak számít, hogy

csütörtök este a térségben először autós mozizást tartanak,

az 50-es, 60-as években nagy népszerűségnek örvendett mozizási formát elevenítik fel, ahol a saját autóban ülve lehet nézni egy nagy vetítővászonra kivetített filmet.

{A}

A rendezvénysorozat pénteken is folytatódik, délelőtt gyerekprogramokkal szórakoztatják a kicsiket, de fiataloknak, felnőtteknek is lesznek különböző sport- és kulturális vetélkedők. Délután minifoci-bajnokságon mérkőznek meg a benevezett csapatok. Este a magyarországi Historica zenekar lép fel.

Szombaton az egyre nagyobb tömeget megmozgató Szappany-derbyvel kezdődik a nap.

Fotó: Sándor Csilla

A Zúgató utcában újra összegyűlnek a kreatívabbnál kreatívabb csapatok saját készítésű járműveikkel, és szórakoztatják a nézőket. Nem maradhat el a falunapokról a főzőverseny sem, de lesz a paintballbajnokság és Kangoo-bemutató is. Este színpadra lép a Fusion zenekar, a Teddy Queen, valamint DJ Dirty Drop.

A vasárnapi program az ünnepi szentmisével kezdődik.

Ezen a napon lép fel a tizedik születésnapját ünneplő Tuzson János Fúvószenekar és meghívottjai, valamint a Gyimesvölgye férfikórus. A folytatásban a Bojzás, a Bojzácska és a Lukácsházi néptánccsoport előadásai következnek, majd a helyi zenészek gyűlnek össze egy közös muzsikálásra. Az esti utcabálon hagyományos népi zene fog szólni.