Szennyezés miatt történt tömeges halpusztulás a Nyikó patakban?

Széchely István 2019. július 30., 22:05

Halpusztulás ügyében folytat kivizsgálást a Fehér-Nyikó több kilométeres szakasza mentén a Hargita Megyei Környezetőrség, valamint a Maros Vízügyi Igazgatóság. A területen illetékes horgászegyesület halőre szerint fokozottan védett fajokat is érintett az egyelőre tisztázatlan okból történt halpusztulás.

Abban mindenki egyetért, hogy oxigénhiányos állapot alakulhatott ki a patakban. A kérdés az, hogy mitől? • Forrás: UTCA/Facebook

Százával pusztultak el a halak a Fehér-Nyikó Nyikómalomfalva és Székelyszentmihály közötti szakaszán hétfőn. A területen illetékes Nagy-Küküllő Horgászegyesület halőre, Gothárd Ferenc Alpár megkeresésünkre elmondta,

nem tudják felbecsülni, milyen mennyiségben pusztultak ki a halak az említett patakszakaszon, de védett fajokat is érint a veszteség.

• Forrás: UTCA/Facebook

Többnyire fenéklakó halfajok példányai pusztultak el, csíkfélék, fenékjáró küllők és Petényi-márnák. Ezek közül csak a fenékjáró küllő nem védett, „a Petényi-márna Natura 2000-es faj, és a kövi csík is védett”.

Látszik, hogy az elpusztult halak próbáltak kihúzódni a víz szélére, majdhogynem kiúszni a partra, ami annak a jele, hogy oxigénhiányossá vált a víz és valami olyan anyag került bele, amitől a halak próbáltak menekülni

– magyarázta Gothárd Ferenc Alpár.

Mivel a patak vize barnásra színeződött, habzott és büdös volt, elképzelhetőnek tartja, hogy – mint arra korábban is volt példa –

a közeli Nyikómalomfalván található szennyvíztisztítóból folyhatott szennyvíz a patakba és amiatt pusztultak el a halak.

{A}

Ez ugyan csak feltételezés, mindenesetre ő abban reménykedik, hogy ezúttal nem csak egy hatósági figyelmeztetésben vagy bírságban merül majd ki az esetleges felelősségre vonás.

Vízmintákat vettek, vizsgálódnak

A Hargita Megyei Környezetőrség hétfőn kapott bejelentést a halpusztulásról, jelenleg még folyik a kivizsgálás, amelyben a Maros Vízügyi Igazgatóság is részt vesz – tájékoztatott Kovásznai Sándor, a megyei környezetőrség helyettes vezetője. Elmondta, a vízügy hétfőn három helyen vett vízmintát a patakból, továbbá a székelyszentmihályi híd alatt is, ahol az elpusztult halakat találták. A két hatóság beazonosította a környéken található szennyezőforrásokat, és ellenőrzés alá vették azokat, megkeresésünkkor éppen a nyikómalomfalvi szennyvíztisztítónál végeztek ellenőrzéseket.

• Forrás: UTCA/Facebook

Kovásznai Sándor elmondta, ő nem tartja valószínűnek azt, hogy a szennyvíz miatt pusztulhattak ki a halak, ugyanis

a halpusztulás helyszíne majdnem négy kilométerre található a szennyvíztisztítótól, és ahol a haltetemeket találták, tiszta volt a patak vize.

Természetes okok miatt is oxigénhiányossá válhatott a patak vize, ugyanis ott, ahol a haltetemeket találták, meg volt állva a víz, illetve szemetes is volt a környék – sorolta a lehetséges okokat, kihangsúlyozva, hogy a kivizsgálás még tart, ezért ezek csak feltételezések. Kérdésünkre elmondta,

védett halfajok pusztulása esetén bűncselekménynek számít a szennyezés, ám ők az elpusztult halak között nem találtak védett fajokhoz tartozó egyedeket.

Az ügy kivizsgálása néhány napig még biztosan eltart, ugyanis – mint azt Kovásznai Sándor közölte – a vízügyi igazgatóság munkatársai által a patakból vett vízminták laboratóriumi elemzése öt napot vesz igénybe.

• Forrás: UTCA/Facebook