Jogerősen elveszítették a prefektúra épületéért indított pert a Fogolyán-örökösök

Bíró Blanka 2019. július 30., 18:08

Jogerősen pert veszítettek a Fogolyán-örökösök, így nem kapják vissza a sepsiszentgyörgyi főtéri épületet, amelyben jelenleg a Kovászna megyei prefektúra működik. Az alperes Szotyori Nagy Áron nem nyugszik bele a szerinte igazságtalan ítéletbe, a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Emléktábla a Fogolyán-család leghíresebb képviselőinek. Ennyivel maradtak az örökösök az ingatlan visszaszolgáltatása helyett Fotó: Bíró Blanka

Az épületet az 1800-as évek végén lakóháznak építette a Fogolyán-család, majd Fogolyán Kristóf orvos kibővítette, és ebben rendezte a szanatóriumát. Az ingatlanokat 1948-ban államosították, az évek során kibővítették, és abban rendezkedett be a Kovászna Megyei Néptanács, majd a rendszerváltás után a prefektúra és a megyei tanács alárendeltségébe tartozó gyermekvédelmi és mezőgazdasági igazgatóság.

Pusztán a visszaszolgáltatási törvények alapján az örökösök nem kaptak vissza semmit, évtizedekig pereskedtek.

{A}

A perek során, tizennégy évvel ezelőtt visszakapták a megyeháza régi szárnyát, ahonnan az önkormányzat kiköltöztette az alárendelt intézményeket. Néhány évvel később

a prefektúra épületéből 130 négyzetméteren három szobát szolgáltattak vissza, az egyikben emlékmúzeumot rendeztek be.

A prefektúra székházán pedig nagy méretű emléktáblát helyeztek el, a család három nemzedékének, Fogolyán Kristóf kereskedőnek, Fogolyán Kristóf orvosnak, és a szintén orvos Fogolyán Miklósnak állítva emléket.