Tizenkét óra után kaptak engedélyt arra, hogy elaltassák a sérült medvét

Bíró Blanka 2019. július 30., 15:14

Tizenkét órán át szenvedett hétfőn egy sérült medve a háromszéki Bodok község közelében, az Olt folyóba ömlő Talamér-patak árkába húzódva, miközben a helyi hatóságok a bukaresti környezetvédelmi minisztériumtól várták az utasítást.

Képünk illusztráció Fotó: Mărmureanu-Biro Leonard

Végül este hat órakor megkapták az engedélyt, hogy elaltathassák. Amikor az elkábított vadat kötéllel kihúzták a folyóból, már csak azt tudták megállapítani, hogy elpusztult. Mint beigazolódott,

a medvét elgázolta a vonat, eltörött a gerince, megmenteni nem lehetett volna, csak a szenvedését enyhíteni

– mondta el lapunknak Fodor István, Bodok község polgármestere, a helyi vadászegyesület elnöke. Az állat órákon át szenvedett a patakárokban, ordított, vonszolta magát. Közben kivonultak a környezetvédelmi hivatal, a környezetőrség, a csendőrség, a rendőrség, a prefektúra és a polgármesteri hivatal képviselői, és a vadőrrel tehetetlenül nézték a nagyvadat. A minisztériumot hívogatták telefonon, sorolta a polgármester. Felidézte, a csendőrök körbevették a területet, beszerezték az altatólövedéket, Tusnádfürdőről hoztak egy vasketrecet, hogy majd abba helyezzék a medvét, miután elaltatták.

Mindez értelmetlen és felesleges intézkedés volt,

egyértelműen látszott, hogy ha a vadat elkábítják, a feje belebukik a vízbe és azonnal megfullad.

Ez is történt – mondta az elöljáró. Hangsúlyozta, ha a döntéshozatal nem lenne ennyire központosított, a vadászok tíz perc alatt véget vethettek volna az állat szenvedésének. „Ha helyben a környezetvédelmi hivatal kiállít egy jóváhagyást, meglőhettük volna a medvét, nem hagyjuk órákon át szenvedni. Le lehetett volna számolni a 140-es kilövési kvótából” – mutatott rá Fodor István.

{A}

Arra is kitért, mekkora veszélyt jelent egy sérült vad, hiszen bármikor emberre támadhat. A gazda, aki észrevette, annyira megijedt, hogy mozdulni sem tudott, szerencsére a törött gerinccel a medve csak vonszolta magát, a hátsó lábait nem tudta használni, idézte fel az elöljáró. Hozzátette, a szakszerűtlen vadgazdálkodás következményeként hetente pusztulnak értelmetlenül a medvék, gyakran a vonat gázolja el a sínek közelében portyázó állatokat, a bocsokat kutyák ölik meg.

Másrészt a vadak naponta bejárnak a településekre, veszélyeztetve az embereket. A napokban több méhkaptárt tört össze egy medve, amit a tulajdonos pályázati pénzből vásárolt, a falu közelében levő halastónál állandóan egy hárombocsos anyamedve tanyázik, Dálnokon több udvarra betört a medve, elpusztítva a tyúkokat.