Egymás ellen kezdik a bajnokságot a székelyföldi kosárcsapatok

Horváth Bálint Ottó 2019. július 30., 12:18

A Román Kosárlabda-szövetség (FRB) elkészítette a férfi bajnokság A és B értékcsoportjának menetrendjét. Az utóbbi mezőnyben érdekelt két székelyföldi csapat, a Marosváráshelyi VSK és a VSK Csíkszereda egymás ellen kezdi a pontvadászatot. 

Az új szezonban legalább kétszer biztosan megmérkőznek egymással. Korábbi felvétel Fotó: Haáz Vince

A nyolc csapatot felvonultató B csoportos bajnoki mezőnyben a székelyföldiek ellenfelei a CSO Voluntari, a Galaci CSM, a Medgyesi VSK, a Konstancai Athletic, a Máramarosszigeti VSK és a CSM Focșani lesznek. A csapatok oda-visszavágó rendszerben kétszer játszanak egymással az alapszakaszban.

Ezt követően az első négy helyezett az A csoport (Nagyváradi VSK, Nagyszebeni CSU, Kolozsvári U-BT, SCMU Craiova, Temesvári SCM, BCMU Pitești, Bukaresti Steaua, Bukaresti Dinamo Știința) 7. és 8. helyén végző együttessel szintén kétszer mérkőzik meg a középszakasz Sárga jelű csoportjában. Innen a legjobb két csapat jut be a rájátszásba, ahol a legerősebb, Piros csoport hat együttese már automatikusan résztvevő. A többi együttes a 9–16. helyekért játszik a helyosztókon.

A sorsolás alapján az október 12-én rajtoló bajnokságban a csíkiak fogadják a vásárhelyieket.

A nyitófordulóban továbbá Máramarosszigeti VSK–Galaci CSM, Medgyesi VSK–CSM Focșani és CSO Voluntari–Konstancai Athletic mérkőzéseket rendeznek. A Marosváráshelyi VSK a második bajnoki meccsét is idegenben játssza a CSM Focșani ellen, az első hazai találkozóján pedig a harmadik fordulóban a Konstancai Athletic lesz az ellenfele. A VSK Csíkszereda az első kiszállásán a második játéknapon ugyancsak a tengerparti együttes ellen játszik. A tizennégy fordulós alapszakasz január 18-ig tart, egy hétvége (december 28.) kivételével minden héten pályára lépnek a csapatok.

Fotó: Haáz Vince

A bajnoki rajt előtt néhány nappal október 5-én és 9-én lejátsszák a Román Kupa első fordulójának mérkőzéseit.

A Marosváráshelyi VSK a CSM Focșani-t, a VSK Csíkszereda a Medgyesi VSK-t kapta ellenfélnek,

a vásárhelyiek idegenben, a csíkiak otthon kezdik a párharcot. A másik két párosításban – akárcsak a Nemzeti Liga nyitányán – a Máramarosszigeti VSK a Galaci CSM-vel, a CSO Voluntari a Konstancai Athletic-kel találkozik.

Az átigazolási időszak augusztus 5-én kezdődik, és 72 órával a bajnokság kezdete előtt zárul. Február 29-éig minden csapat még hat változtatást eszközölhet a játékoskeretében. Az együttesek legfeljebb hat idegenlégióst írhatnak fel a játékvezetői lapra, és szabály, hogy minden mérkőzésen elejétől a végéig legalább egy hazai játékosnak a pályán kell lennie.