Csíksomlyón tartják a német kisebbségek nyári táborát

Iszlai Katalin 2019. július 29., 13:32

Csíksomlyón tartják idén a német kisebbségek nyári táborát, a kedden kezdődő közel kéthetes esemény ideje alatt tizenegy ország nyolcvan fiatalja vendégeskedik majd a hargitai megyeszékhelyen.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Kazahsztánból, Romániából, Szerbiából, Litvániából, Oroszországból, Ukrajnából, Magyarországról és Kirgizisztánból nyolcvan 14 és 17 év közötti fiatal érkezik kedden Csíksomlyóra, a német kisebbségek nyári táborának idei helyszínre.

Mint Nicoriuc Beatrice pedagógiai felelőstől megtudtuk,

a tábort a német kormány megbízásából minden évben más országban tartják,

ezúttal a bukaresti Goethe Intézet, a Külföldi Kulturális Kapcsolatok Intézete (ifa), a Romániai Németek Demokratikus Fóruma és a Romániai Német Ifjúsági Szövetség (ADJ) közösen szervezi meg a július 30. és augusztus 11. közötti rendezvényt a Jakab Antal Tanulmányi Házban.

{A}

Azt is elárulta, hogy utóbbi helyszínen már számos eseményt bonyolított le a Goethe Intézet, amelyek során igencsak megkedvelték a csíksomlyói, kulturálisan sokszínű helyszínt. Hozzátette: úgy látták, hogy tökéletesen megfelel annak a szellemiségnek, amelyről a tábor is szól, hiszen

a német nyelvtanulás mellett aktuális európai témákat feldolgozó foglalkozásokon vesznek majd részt a fiatalok, mint például a sokszínűség, az elfogadás vagy az európai értékek.

A tábor végén aztán be is mutatják a közel két hét alatt végzett munkájuk eredményét. A tábor védnöke Dr. Bernd Fabritius, a Nemzeti Kisebbségek szövetségi kormánybiztosa és Christine Manta-Klemens, Szeben Megye Tanácsának alelnöke.