82 ezren látogattak el a jubileumi Tusványosra

Péter Beáta , Iszlai Katalin 2019. július 28., 16:04

Minden idők legsikeresebb és leglátogatottabb Tusványosa ért véget szombaton, megdőlt a tavalyi rekord is, ami a részvevők számát illeti: 82 ezren fordultak meg a jubileumi, 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. Az esemény számottevő incidensek nélkül zajlott.

Fotó: Beliczay László

Lezárult a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amelyen a tavalyi, rekordnak számító 75 ezer látogatónál is többen, mintegy 82 ezren fordultak meg.

Míg a fesztivál első két napján az esős időjárás miatt kevesebb fesztiválozó jelentkezett be a táborba, pénteken és szombaton 24, illetve 25 ezer ember volt kíváncsi valamelyik programra

– tudtuk meg Kristály Leheltől, a rendezvény sajtófőnökétől, aki azt is elmondta, mintegy 350 médiamunkás tudósított a rendezvényről.

Fotó: Beliczay László

„Minden idők legsikeresebb és leglátogatottabb Tusványosát tudhatjuk magunk mögött, ugyanakkor a legjózanabb Tusványosát is, hisz elenyésző számban fordultak alkoholproblémával a mentőszolgálat munkatársaihoz, többnyire ficamodásokat és zúzódásokat, különböző sérüléseket kellett ellátniuk” – értékelte Kristály Lehel. Kifejtette, nincs tudomása számottevő incidensről, nem voltak szállásproblémák, és

az előző évekhez viszonyítva kevesebb medvés sztori jutott el hozzájuk.

Ebben az évben taxival is lehetőség volt biztonságosan eljutni a szállásra. A főstábbal együtt 270 szervező, önkéntes dolgozott a fesztivál zökkenőmentes lebonyolításán. A sajtófőnök szerint eredményes volt az újratölthető poharak bevezetése, sokak kezében volt látható a fesztivál ideje alatt. „Ezt jövőben is folytatjuk, megpróbáljuk fokozatosan átállítani a tábort ezen poharak használatára.

Fotó: Beliczay László

Úgy láttam, az újratölthetős poharak megjelenése arra ösztönözte az embereket, hogy másfajta műanyagpoharakat is újratöltettek. Mindenképp egy környezettudatosabb diáktáborunk volt ezúttal.

Lehet, hogy ez a műanyagmentes júliusnak is köszönhető, vagy egyáltalán a mostanában felfokozódó klímapolitikai problémák miatt az emberek egyre érzékenyebbek a környezettudatosságra. Kevesebb szemét is gyűlt emiatt, és így

nem csak egy józanabb, hanem tisztább Tusványost is zártunk.

A szervezők meglepetésekkel is előrukkoltak, például konfettiesővel, amelyekről Kristály fontosnak tartotta megemlíteni, hogy kilőtt konfettik környezetkímélő anyagból készültek, száz százalékban lebomlanak.

Fotó: Pinti Attila

Különösebb incidensek nélkül zajlott le a rendezvény

Számottevő incidens nélkül ért véget a jubileumi Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, és kevesebben is szorultak egészségügyi ellátásra a korábbi évekhez képest. Tavaly a Hargita Megyei Mentőszolgálat, partnerségben a Vöröskereszttel, illetve a Hargita megyei tűzoltóság elsősegélynyújtó csapata összesen 213 személyt kezelt az egészségügyi sátrakban.

{A}

Idén csak a mentőszolgálat munkatársai és a Vöröskereszt önkéntesei teljesítettek szolgálatot Tusványoson öt asszisztenses és hat orvosos csapattal, kedd estétől vasárnap reggelig pedig 171 személyt kellett ellátniuk

– tudtuk meg dr. Domokos Ivántól, a megyei mentőszolgálat orvosigazgatójától. Legtöbben, 44-en kisebb sérülésekkel, vágásokkal, horzsolásokkal, sebekkel fordultak hozzájuk, 36-an láz, 27-en pedig gyomorfájás, hasmenés miatt. Súlyosabb alkoholmérgezés következtében 13 személyt láttak el, magas vérnyomás miatt 12-t, rándulások, ficamok, különböző ízületi panaszok miatt pedig tízet. Különböző bogárcsípések vagy kullancs miatt hatan szorultak segítségre, kiszáradás miatt öten, ájulás és égési sérülések miatt hárman-hárman, orrvérzés miatt pedig ketten.

Fotó: Hargita Megyei Mentőszolgálat

Kevesebb számban súlyosabb eseteket is tapasztaltak azonban az egészségügyi szakemberek:

két személyt kábítószer-fogyasztás miatt láttak el, illetve két epilepsziás krízist, egy koponyatraumát és egy agyvérzést is jegyeztek.

Domokos Iván arra is kitért, hogy a 171 személy közül hatot szállítottak kórházba: az agyvérzést kapott pácienst, a koponyatraumás eset elszenvedőjét, mivel össze kellett varrni a sebet, a két tudatmódosító szer hatása alatt álló személyt, az egyik epilepsziás krízises pácienst, akinek ez volt az első ilyen jellegű panasza, valamint egy annyira részeg fesztiválozót, aki már szinte kómás állapotba került. Az orvosigazgató kihangsúlyozta:

noha az ellátottak száma átlagosnak mondható, aggasztó, hogy tapasztalataik szerint megnövekedett a tudatmódosító szereket használók száma.

Fotó: Pinti Attila

Elmondása szerint több esetben is felmerült a gyanú drog hatása alatt álló személyekkel kapcsolatosan, de csak az említett két esetben sikerült bizonyítani, hogy valóban arról volt szó. Ráadásul valami új kombinációt próbáltak ki az érintettek, megnehezítve ezzel az egészségügyi személyzet munkáját.

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort 2020. július 21. és 26. között tartják.

{K1}

{K2}

{K3}

{K4}

{K5}