Szerződést kötöttek vadállatok befogására Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2019. július 28., 13:50

Tíz évre szóló szerződést köt Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Kovászna Megyei Vadász Egyesülettel a város területére betévedő vadak befogására. A testület legutóbbi ülésén jóváhagyta a szerződés megkötését.

Városon is egyre gyakoribb látvány a medve. Sepsiszentgyörgyön befognák, ha nincs más választás. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A döntést azzal indokolták, hogy a város olyan területen fekszik, melynek gazdag az állatvilága, ezzel az intézkedéssel hozzájárulnak, hogy megvédjék a lakói javait és testi épségét. Tavaly a Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozatának környezettudományi szakán tanulók

elkészítették a város medvetérképét, bejelölve azokat a helyeket, ahol látták a nagyvadat, vagy a jelenlétére utaló nyomokat találtak.

Idén nyáron az önkormányzat arra figyelmeztette a város környékén levő erdőkben járó, kiránduló, gombászó személyeket, hogy ajánlott fokozottan körültekintőnek lenni annak érdekében, hogy elkerüljék a medvékkel való találkozást. A környező erdőkben élő medvék a lakott területek környékére és a piknikezésre kijelölt helyekre is bemerészkedhetnek.

Idén márciusban a városi strand környékén bukkant fel egy medve, akkor a RO Alert gyorsriasztási rendszeren keresztül figyelmeztető üzenetet küldtek a telefonokra, arra szólították fel a lakosságot, hogy biztonsági okokból kerüljék a térséget.

Június végén két sepsiszentgyörgyi háztartásba tört be a medve, háziállatokat pusztított el.

Ugyanakkor a város területén több alkalommal jelezték az elmúlt években a rókák jelenlétét.

{A}