Nyári bobpálya és wellnessközpont épülhet Kovásznán

Bíró Blanka 2019. július 29., 10:23

Nyári bobpálya és wellnessközpont építésének megvalósíthatósági tanulmányra bólintott rá legutóbbi ülésén Kovászna város önkormányzata. A két beruházás a fürdőváros turisztikai kínálatát színesítené, függetlenítve a szociális gyógyturizmustól.

Ha minden az elképzelések szerint alakul, néhány év múlva már Kovásznán is lehet a nyári bobpályán száguldani. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A wellness-központot egy három hektáros területre, a kivitelezési költségeket 5 millió euróra becsülik, saját, kormányzati, és európai forrásokból finanszíroznák. Gyerő József polgármester szerint a város természetes gyógyturisztikai adottságait kamatoztatnák, az ásványvizeket, mofettagázakat, az ionizált levegőt.

Az elképzelés szerint a központhoz strand, külső és belső medencék, sportpályák, játszótér, spa- rész, és vendéglő is tartozik majd.

A wellnessközpont közelében épül meg a bobpálya, a sípálya alsó, jelenleg szánkózóknak fenntartott részén.

Az 50 méter szintkülönbségen létrehozott pálya 550 méter hosszú lesz, 350 méteres felvonóval.

Az 1,5 millió eurós beruházásra, elsősorban kormánytámogatásból remélnek finanszírozást, a fürdővárosok fejlesztésére elkülönített alapból, de ha ez nem sikerül saját, vagy megyei erőforrásból építik meg.

Háromszéken belül Kovászna városa a turizmus egyik fellegvára, korszerű turisztikai központtá szeretnék fejleszteni. A kilencvenes években a szociális turizmus volt jellemző a fürdővárosban, a szolgáltatásokat alacsony minőség jellemezte, az ágazatban vállalkozók minimális befektetéseket eszközöltek. Ez a gyakorlat a kétezres évek elején kezdett megváltozni, amikor megépült az első négycsillagos szálloda. Azóta már

magas minőségű szolgáltatásokat is kínálnak, a vállalkozók helyben fizetik az adót, támogatják a városnapokat, a különböző rendezvényeket.

A vendégeik más szolgáltatást igénybe vesznek, a környékre is ellátogatnak. Az önkormányzat az infrastruktúra fejlesztésével, különböző befektetésekkel próbálja ösztönözni a versenyképes turizmus kialakulását.