Gálfi kitálalt: szerinte szabálytalanul váltották le

Fülöp-Székely Botond 2019. július 26., 17:33

Törvénytelennek tartja Gálfi Árpád, az MPP székelyudvarhelyi szervezetének élőről való leváltását, mert arról olyanok is szavaztak, akik akkor még jogilag nem voltak tagjai a pártnak. Mindemellett már tizenegyedik napja kéri a tisztújító ülésen készített jegyzőkönyvet, de nem kapta kézhez.

Fotó: Barabás Ákos

Nyílt titok, hogy már több mint egy éve konfliktusban áll az elnökség négy tagjával, akiket a média gyűjtőnéven csak „Szász Jenő embereiként” emleget – közölte Gálfi Árpád pénteki sajtótájékoztatóján, amit az MPP székelyudvarhelyi székhelyén tartott. Rámutatott:

az ominózus július 15-ei gyűlést megelőzően említett kritikusai 17 új tag pártfelvételi szándéknyilatkozatát bocsátották rendelkezésére.

Ezeket a kéréseket jóhiszeműen pozitívan véleményezte – annak ellenére, hogy a politikai ellenfeleinek szimpatizánsairól és családtagjairól volt szó –, majd az alapszabályzatnak megfelelően továbbította a kéréseket a párt Hargita megyei vezetőségének.

Fotó: Barabás Ákos

A legközelebbi helyi elnökségi ülésen – folytatta Gálfi –, ő maga is a helyi vezetőség elé terjesztette további 117 új tag jelentkezését, de ezt a kritikusai nem támogatták, mindezt egyetlen személy ellen felhozott „alaptalan” kifogásokra hivatkozva.

Mivel a pártba való belépés végső soron nem tőlünk függ, továbbítottam a kéréseket az MPP megyei vezetőségéhez

– magyarázta. Utóbbiak nem tartottak ülést a július 15-ei puccs napjáig, így nem is dönthettek sem a 17, sem pedig a 117 jelentkező felvételéről. A kérdéses 17 személy felvételéről ugyanis csak három nap múlva határoztak, amiről írásos dokumentumot is bemutattak a pénteki sajtótájékoztatón. Ennek ellenére bírálói és az általuk toborzott, de párttagsággal még nem rendelkező személyek megjelentek a már említett botrányos ülésen, ezért heves vita alakult ki a helyszínen. Végül a Gálfi Árpád szerint

visszadátumozott és az aláírások szempontjából is hiányosnak mondható jegyzőkönyv alapján az országos pártelnök támogatta a felvételre várók ottmaradását.

Fotó: Barabás Ákos

Ezt követően Gálfi állítása szerint levezette a legálisan összehívott, elnökségi beszámolókról szóló gyűlést, majd a tagok jelentős részével távozott. Mint mondta,

nem tartotta etikusnak részt venni egy olyan szavazáson, ahol több olyan személy is jelen van, akik szerinte nem tagjai a pártnak, de egy szavazást eldönthetnek.

Ezután váltották le őt elnökségi tisztségéből, amiről egy másnapi közleményből értesült. Azt feltételezi, hogy távozásuk után egy új jegyzőkönyvet nyitottak az ottmaradók, ráadásul

egy nem székelyudvarhely hölgy jegyzetelt, megszegve a párt alapszabályzatát.

{K1}

Ez elmúlt napokban több vádat is felhoztak ellene kritikusai, egyebek mellett azt, hogy feljelentette kollégáit a korrupcióellenes ügyészségen. Ezt továbbra is visszautasítja Gálfi, hiszen csak az ügy kivizsgálását kérte. Azt is kifogásolták bírálói, hogy nem jól végzi a munkáját, illetve

azzal is meggyanúsították, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) javára igyekszik átjátszani az MPP-t.

Fotó: Barabás Ákos

Gálfi ezeket rágalomnak tartja. „Az MPP-be való belépésem óta egyszer sem követtem el a párt érdekével ellentétes cselekedetet.

Arról nem tehetek, hogy polgármesterként bizonyos személyek és üzleti érdekek ellen hoztam döntéseket. Ennek ellenére ne tévessze össze senki az MPP értékrendjét és értékeit néhány ember üzleti érdekeivel

– szögezte le.

{K2}

Gálfi hangsúlyozta, az elmúlt tizenegy napban többször kérte az őt leváltó közgyűlés jegyzőkönyvét Mike Levente kérdéses módon megválasztott új elnöktől – szóban, elektronikus és postázott ajánlott levélben is –, ám ezt mindmáig nem kapta kézhez. Hasonló helyzetben van az MPP megyei elnöksége is, amely négy napja várja, hogy előkerüljön a jegyzőkönyv.

A jegyzőkönyvet nem látva azt feltételezem, hogy az elnökség hét tagja közül csak engem váltottak le

– közölte. Egy közleményből úgy értesült, hogy most már csak öt tagból áll a székelyudvarhelyi elnökség, amivel az a probléma, hogy elfelejtették leváltani Koffol Alfrédet és Bálint Mária Magdolnát, akiknek mandátuma idén szeptemberig szól, és Gálfival együtt távoztak az ominózus ülésről. Ők egyébként a sajtótájékoztatón is jelen voltak, és bár kétségeik vannak a tisztségüket illetően, továbbra is elnökségi tagoknak vallják magukat, hiszen nem váltotta le őket senki. Igazságtalanságnak tartják a történteket, a viták helyett megoldásra való törekvést javasoltak.

{K3}

Gálfi úgy tudja, hogy kifejezetten az ő félreállításáról van szó, hiszen azon személyek többsége elnökségi tag maradt, akivel konfliktusa volt.

Ezt csak tetézi, hogy egy olyan tagot is beválasztottak az elnökségbe, aki július 15-én még nem is nyert felvételt a pártba. Megjegyezte, már megtette a párt alapszabályzata által meghatározott lépéseket a leváltás ügyében.

A felsoroltak miatt teljesen törvénytelennek, hiteltelennek és puccsnak tartja a leváltását. Azzal sem ért egyet, hogy magyar nem jelenthet fel magyart egy román hatóságnál.

Én nem tudok máshol orvosolni egy felderített visszaélést, korrupciógyanús ügyet csak az állami hatóságoknál. Nem gondolom, hogy a nemzeti hovatartozása, a magyarsága bárkit is feljogosít arra, hogy kétes, gyanús ügyeket vagy bűncselekményeket nézzünk el neki

– hangsúlyozta. Hozzátette, ő nem lop és másoknak sem engedi meg ezt.

Fotó: Barabás Ákos

Kijelentette, most is hiszi, hogy az MPP-ben sokkal több a becsületes, tenni akaró ember, mint az ármánykodók és továbbra is a polgári párt értékrendjét vallja. Szeretné, ha mostani küzdelme eredményeként pártja továbbra is nyitott, közösségi érdekek mentén dolgozó szervezet maradna.

Azután Szász Jenőről beszélt, aki szerinte

azt terjeszti, hogy semmi köze a Székelyudvarhelyen történt eseményekhez, ám ő az ellenkezőjét tapasztalta.

Kijelentette, ő mindvégig támogatta Szász Jenőt, amikor ő polgármester volt, és ugyanezt kérte saját megválasztása után, a történtek alapján eredménytelenül.

„Én az igazság pártján, az igazság útján szeretnék tovább járni” – fogalmazott a pártja egy korábbi mottóját átalakítva.

{K4}