Elfogadták a Stadion utcai övezeti rendezési tervet: készülhet az új lelátó a csíkszeredai focipálya mellett

Barabás Hajnal 2019. július 26., 22:25

Jóváhagyta a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület júliusi ülésén a csíkszeredai városi stadion környékét érintő övezeti rendezési tervet (PUZ), amelyet egy lelátó és sportkomplexum építése céljából készítettek el.

Jelentősen bővülni fog a lelátói férőhelyek száma a Csíkszereda labdarúgó-pályán. Fejlesztés Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai városi stadion környékét érintő övezeti rendezési terv

lehetővé teszi egy új lelátó és azon belül egy sportkomplexum felépítését a futballpálya nyugati oldalára.

A terv összeállítását tavaly lakossági fórum előzte meg, ahol a közeli tömbházak lakói is véleményezhették az elképzeléseket. Legtöbben, főként

a leginkább érintett December forradalom utca 34/B számú tömbház lakói, kifogásolták az építkezést, attól tartva, hogy az új létesítmény beárnyékolja majd lakásaikat, és, hogy a futballmeccsek alatt nagy lesz a zaj.

A tervezők igyekeztek figyelembe venni a visszajelzéseket, de ami nem volt fenntartható, azt elutasították, így elsősorban a törvényességet szem előtt tartva, elkészült a rendezési terv.

Tanulmányokat készítettek

Albert Sándortól, Csíkszereda főépítészétől megtudtuk, hogy a tervezés során több tanulmányt is elkészíttetek, hiszen a tervezett beruházás a nyugati oldalon közel esik a lakóövezethez „Kértünk akusztikai és benapozási tanulmányt, továbbá a környezetvédelmi hatóság közegészségügyi hatástanulmányt is előírt az engedélyezéshez” – sorolta a főépítész. A tanulmányok alapján többek között távolsági és magassági feltételeket szabtak meg a tervezéshez, így

a majdani lelátó az érintett tömbháztól sehol sem lehet az új lelátó közelebb 15 méternél, az épület magassága pedig az érintett tömbházhoz legközelebb eső részénél nem lehet magasabb 10 méternél.

4500 férőhely

Az urbanisztikai szakbizottság döntése szerint a rendezési terv azt is előírja, hogy az eszközölendő beruházásnak meg kell felelnie a Román Futball-szövetség 1. ligához fűződő kritériumrendszerének, amely többek között 4500 férőhelyes lelátót követel meg a sportközponttól.

A tervezett nyugati lelátó – amely egyben sportközpont is lesz, ahol öltözőket és egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki – hozzávetőleg 1500 férőhelyesre van elképzelve, a meglévő tribün pedig közel 1000 férőhelyes.

A hiányzó helyeket mobil lelátók felszerelésével oldanák meg, a pálya északi és déli oldalán, így adott esetben megfelelnek majd az 1.ligás mérkőzések lebonyolításához szükséges elvárásoknak. Ugyanakkor a főépítész említést tett az atlétika pályáról is, amelyről korábban ugyan szó esett, hogy felszámolják, de a rendezési tervben meghagyták.

Továbbra is megmarad az atlétika pálya edzésekre, szaladásra

– mondta. Hozzátette, hogy a hosszú távú elképzelés az, hogy a vasút, a Nagyrét utca és Taploca között lévő 60 hektáros területen a tájképi park kialakítása mellett sportolásra alkalmas felületeket is létesítenének, például itt helyet kaphatna egy megfelelő atlétika pálya, teniszpálya, kézilabdapálya, és akár gyakorló focipálya is.