Ro-Alert: a lakosság türelmét kérik a tesztidőszak végéig

Székelyhon 2019. július 26., 12:56

A Ro-Alert rendszer tesztüzenetekkel való ellenőrzése szükségszerű és kötelező – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU), hangsúlyozva, hogy nem ajánlott kikapcsolni a mobiltelefonokon azt a funkciót, amely lehetővé teszi az üzenetek fogadását.

Péntek reggel az ország több régiójában is sokan többször megkapták a Ro-Alert rendszeren küldött tesztüzenetet. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Az IGSU pénteki közleményében hangsúlyozza,

a tesztüzenetek segítségével derül fény a rendszer esetleges olyan hibáira, amelyeket valós vészhelyzetben nem lehet korrigálni.

A rendszer tesztelése a tervek szerint július 30-áig tart, de ha a hibákat nem sikerül orvosolni, meghosszabbítják ezt az időszakot – írja az Agerpres hírügynökség.

Tudatában vagyunk annak, hogy ez sokak számára kényelmetlenséget okoz, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért, de e tesztelések elvégzése kötelező, tekintettel a Ro-Alert rendszer létrehozásának céljára

– fogalmaznak a közleményben.

{A}

A katasztrófavédelem ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy nem ajánlott kikapcsolni a mobiltelefonokon azt a funkciót, amely lehetővé teszi az üzenetek fogadását. Ugyanakkor kérik a lakosságot, hogy ne a 112-es egységes segélyhívószámon próbálják jelenteni a Ro-Alert rendszer általuk észlelt hibáit.

Az IGSU biztosít mindenkit afelől, hogy

a jelzett rendellenességeket szakembereik igyekeznek mielőbb helyrehozni.

Péntek reggel az ország több régiójában is sokan többször megkapták a Ro-Alert rendszeren küldött tesztüzenetet, és esetenként módosult a kiküldött szöveg.