Anna és Joachim jeles napja

Molnár Melinda 2019. július 26., 10:28

A Szűzanya szüleit, Szent Annát és Szent Joachimot, a nagyszülők patrónusait ünnepli július 26-án a katolikus egyház. A hozzájuk fűződő legendák szerint Anna neve a „kegyelemmel áldott”, Joachimé pedig az „Isten megvigasztal” jelentéssel bír.

A Lázárfalvához tartozó Szent Anna-tói kápolnánál elővételezetten ünnepeltek Fotó: Pinti Attila

A néphit szerint a szülő asszonyok, anyák és beteg nők pártfogója, Anna tiszteletére a katolikus asszonyok keddenként böjtöltek. Úgy mondták, a virágos kender töve e napon szakad meg, fel lehetett készülni a kendernyüvésre.

{A}

Templom- és kápolnabúcsúk

A Csobot-hegyi Szent Anna-kápolnában pénteken 12 órakor kezdődik a szentmise, a főcelebráns Kémes Lóránt kolozsvári főesperes-plébános lesz. Kőhalomban 17 órától a szónok Márkus András sepsiszentgyörgy-örkői plébános lesz. Ugyanabban az időpontban kezdődik az ünnepi búcsús szentmise a madéfalvi Anna-templomban, a homíliát Csintalan László csíkdelnei plébános mondja. A ditrói barlangi kápolnánál a 16 órakor kezdődő szentmise után gyógynövényáldásra kerül sor. Az igehirdető Nyisztor Cristian románcsügési segédlelkész lesz. A bográcsozást az autók megáldása követi. Hollósarkán szombaton 11 órától Vakaria Béla orotvai plébános lesz a búcsú szónoka.

A csíkszentgyörgyi Kálvária-kápolnában vasárnap 11 órakor, Nyárádszentannán aznap 11.30-kor, a csíkszenttamási kápolnában, illetve Székelybóson 12 órakor, Marosszentgyörgy leányegyházában, Tófalván pedig 18 órakor kezdődik a szentmise. Zsögödfürdőn vasárnap 12.30-tól Tamás József püspök mutatja be szentmisét, a szentbeszédet Bálint István, a csíkszeredai Szent Ágoston Egyházközség segédlelkésze mondja. Kadicsfalván vasárnap 12.30-kor kezdődik a búcsús szentmise, szónoka Farkas László szentkeresztbányai plébános lesz. Búzaházán aznap 13 órától Drócsa László nyárádszeredai plébános mondja a homíliát, Miklósváron a kápolna búcsúján vasárnap 17 órától Csiby József brassó-belvárosi plébános lesz a szónok. A Lázárfalvához tartozó Szent Anna-tói kápolnánál elővételezetten ünnepeltek.