Nem akarták a költségvetés-kiigazítást megszavazni, elmaradt a tanácsülés Marosvásárhelyen

Antal Erika 2019. július 25., 21:30

Elmaradt csütörtök délutáni városi tanácsülés Marosvásárhelyen. Mivel a legfontosabbat, a városi költségvetés-kiigazítást az RMDSZ-frakció eleve elhatározta, hogy nem szavazza meg, a képviselők, okafogyottnak tartva a tanácsülést, az első voksolásnál eldöntötték, hogy nem tartják meg azt.

Nem hatékony a költségvetés-kiigazítás, nem akarták megszavazni. Ezért a tanácsülés is elmaradt Fotó: Haáz Vince

A csütörtök délutáni tanácsülést megelőzően Péter Ferenc, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének elnöke és Csíki Zsolt, marosvásárhelyi önkormányzati képviselő, a költségvetési bizottság tagja sajtótájékoztatón ismertette az RMDSZ-frakció álláspontját. Elmondták, több héten át dolgoztak, hogy egy olyan költségvetés-kiigazítást tegyenek az asztalra, amely hatékonyan osztja el a város pénzét.

Marosvásárhelynek van költségvetése, nem kéne gondot okozzon a működése, a fizetések kifizetése

– hangsúlyozta Péter Ferenc, hozzátéve, hogy ha már az év derekán gond van az áprilisban elfogadott költségvetéssel, akkor az azt jelenti, hogy nem megfelelően osztották a pénzeket, nem gazdálkodtak hatékonyan. „Mi olyan költségvetést akarunk, amely a várost működésképessé teszi és nem megbénítja” – erősítette meg az elnök, aki szerint

elindult egy lejárató kampány, amelyben a vásárhelyieket azzal riogatják, hogy lebénul a város.

Péter Ferenc középen, a balján Csíki Zsolt. Szerintük a városnak működnie kell, aztán jöhet a protokoll Fotó: Haáz Vince

Példának a városi sportklubot említette, ahol a működésre és az edzők fizetésére szánt pénzeket már áprilisban megszavazta az önkormányzat, de a két millió lejt még mindig nem utalta át a polgármesteri hivatal. Az is a riogatás része, miszerint az RMDSZ miatt nem jut azoknak az időseknek az étkeztetésére pénz, akiknek 1500 lejnél kisebb a nyugdíja. „Mi ezt is támogatjuk, de az ésszerűtlen gazdálkodást ellenezzük” – erősítette meg.

Az ésszerűtlenség alatt a protokollra szánt összegek megnövelését értette Péter Ferenc, azt, hogy az áprilisban jóváhagyott összeget növelni szeretné a városháza.

A tömegközlekedés és a szemételszállítás is olyan fontos a város életében, akárcsak az iskolák működése, amelyre minden körülmények között pénzt kell szánni, nem lehet azt felfüggeszteni, vagy szüneteltetni. Tehát előbb a legfontosabbakra kell pénzt szánni – mutatott rá a megyei elnök.

{A}

Annak ellenére, hogy az RMDSZ-frakció elkészítette a költségvetés-kiigazítást, a csütörtöki tanácsülés előtt egy nappal, szerda délután egy egészen más tervezetet kaptak kézhez a képviselők, amit egy fél délután alatt képtelenség volt ellenőrizni, végigolvasni – mutatott rá Csíki Zsolt. A költségvetési bizottság tagja elmondta:

addig nem fogadják el a kiigazítást, ameddig az nem a hatékonyságot, a város normál működését szolgálja.

Az első félévben a város bevétele 150 millió lej volt, a második félévben viszont 250 millió lejt akar a városháza elkölteni. Hogy honnan lesz meg a különbözet, azt nem lehet tudni, hiszen az adó nagy részét már befizették a marosvásárhelyiek – magyarázta az RMDSZ megyei elnöke.