Regrutákat avatnak huszárrá Háromszéken

Bíró Blanka 2019. július 25., 18:57

Szombaton Rétyről indul a IX. Háromszéki Huszártoborzó, majd vasárnap Kovásznán az Orbaiszéki Forgács Fesztivál hivatalos megnyitóján zárul.

Fotó: Bíró Blanka

A huszártoborzó évek óta a katonai hagyományőrző és lovasrendezvények egyik színpompás eseménye Székelyföldön, idén Orbaiszéken idézik fel a hadba hívás pillanatait. Szombaton 9 órakor Rétyen tartanak toborzót,

átvonulnak Bitán, Nagyborosnyón, Cófalván, Barátoson és Pákén, majd a toborzó résztvevői felvonulnak Kovászna városában.

A csomakőrösi kultúrotthonban huszárbállal zárják a napot, ahol huszárrá avatják a regrutákat.

Fotó: Bíró Blanka

Vasárnap 12 órakor Kovászna központjában tartanak felvonulást, majd a toborzással elkezdődik a 2. Orbaiszéki Forgács Fesztivál. A IX. Háromszéki Huszártoborzón közel száz, székelyföldi és anyaországi hagyományőrző lovashuszár és gyalogos vesz részt.

A kilenc évvel ezelőtt megálmodott rendezvénynek köszönhetően sikerült feleleveníteni a huszár hagyományőrzést, Kovászna megye településeinek többségén megfordultak már a toborzók.

Fotó: Bíró Blanka

A felvonulásra évente több ezer ember kíváncsi. Kovászna megyében a háromszéki katonai hagyományőrző mozgalmat a dálnoki ménes létrehozásával egyidőben 1994-ben indította el id. Kádár László állatorvos, Tóth Ferenc a dálnoki ménes vezetője és Miholcsa József szobrászművész.

Idén a rendezvény összefonódik az Orbaiszéki Forgács Fesztivállal, amely tavaly térségi identitáserősítés céljával jött létre. A fesztiválon lehetőséget teremtenek a helybelieknek és a Kovásznára látogató turistáknak, hogy megismerjék a fürdőváros értékeit, a székely népi kultúrát, és a hagyományőrző népi mesterek tevékenységét.

{A}