Mocsaiék és Gyurta üzenete

Dobos László 2019. július 25., 17:47

Sport határok nélkül címmel tartott előadást a Tusványoson Mocsai Lajos, a budapesti Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Tamás, Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezető igazgatója és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó.

A magyar sport nagykövetei. Balról jobbra: Mocsai Tamás, Mocsai Lajos és Gyurta Dániel Fotó: Beliczay László

Kovács István Kokó olimpiai és világbajnok magyar ökölvívó moderálásában csütörtökön többek között arra próbáltak választ adni a nemzeti összetartozás vezérfonalán haladó beszélgetésben, hogy a közel száz év alatt a politika által ejtett sebeket miként tudta gyógyítani a sport, a magyar sportolók világhírű sikerei.

{A}

Mocsai Lajos, a legsikeresebb magyar kézilabdaedző, a Testnevelési Egyetem (TF) rektora többek között a mozgáskultúra fontossága, a magyar fiatalok boldogulása, a tehetséggondozás, az eredményesség szempontjából közelítette meg a sportot.

Mocsai a magyar identitás szempontjából jó döntésnek tartotta, hogy a nemzetközi versenyeken a sportolók hátán nem Hungary, hanem Magyarország felirat szerepel.

Kihangsúlyozta a munka nevelő erejét, a munka iránti alázatot, a méltóságot, azt, hogy a sportolónak tudnia kell kit képvisel. A Testnevelési Egyetem feladatáról szólva elmondta, hogy minőségi munkát kell végezzen az egyetem, fel hívta a figyelmet a sporttudomány fontosságára. A TF át kell adja a tudását más egyetemeknek is, életpálya programot kell biztosítania a végzősöknek.

Fotó: Beliczay László

Mindenkihez lenyúlunk, mindenkin segítünk, mert nem tudjuk mikor kapjuk vissza ezt”

– mondta az előadás végén Mocsai Lajos Tusnádfürdőn.

Mocsai Tamás, Mocsai Lajos fia, sokszoros válogatott magyar kézilabdázó Székelyudvarhely és Csíkszereda utcáin sétálva, végig magyar beszédet hallva, sok-sok köszönésre válaszolva döbbent rá, hogy mekkora felelősség volt a magyar válogatott mezében játszani, hiszen nem csak az anyaországot, hanem a világ magyarságát képviselte.

A Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője szerint a sikerességéhez, az újabb kézilabdás generációk kineveléséhez infrastruktúra, szakembergárda, eszközpark és természetesen alanyok kellenek. Saját példáját hozta fel a mentális felkészítés fontossága kapcsán.

Mocsai Tamás szerint az ő esetében évek kellett elteljenek, amíg megértette mekkora szerepe van a sportban a mentális felkészülésnek, a tudatosságnak. „A sportolók már nagyon fiatal koruktól kell érezzék, hogy az áldozat amit a sportért hoznak, az később megtérül, és minden edzést, minden lemondást saját maguk érdekében teszik” – hangsúlyozta Mocsai Tamás.

Gyurta Dániel, a 2012-es londoni olimpián a 200 m-es mellúszásban aranyérmes, sokszoros világ- és Európa-bajnok úszó elsőként köszönetet mondott a világ bármelyik pontján élő magyaroknak, mindazoknak, akik szurkoltak neki sikeres pályafutása során.

Fotó: Beliczay László

Gyurta szerint az úszás kimagaslott a magyar sportsikerek közül, tudnak a magyar sportról a világ szinte minden országában. „Külföldön például mindig számos szakember próbálta ellesni miként és hogyan edzek, a versenyeken pedig bárhol a világon akadtak olyan szurkolók, akik magyar zászlóval jelentek meg a nézőtéren” – mondta az olimpiai bajnok.

Gyurta szerint a számos világverseny kiváló megrendezése következményeként Magyarország kivívta az egész világ bizalmát, ma már szinte minden sportágban eséllyel pályáz egy világverseny megrendezésére.

Gyurta csütörtökön délután egy másik beszélgetésen is részt vett a Budapest–DEPO–AMC–NKE sátorban. Az előadás címe Az vagy, amit megeszel – minőségi alapanyagok a táplálkozásban, Gyurta pedig az egészséges táplálkozással kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg, beszélt a természetes anyagokból készülő ételek szerepéről, a minőségi étkezés fontosságáról.