Gálfi Árpád korrupciós ügyeket emleget

Fülöp-Székely Botond 2019. július 25., 16:02

Két ügyet is vizsgál Székelyudvarhelyen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) – jelentette be a helyi önkormányzati képviselő-testület csütörtöki ülése előtt Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere.

Fokozódik a feszültség az MPP és Gálfi között Fotó: Lőrincz Csaba

Jelenleg két olyan DNA-s ügy van folyamatban, amely az önkormányzatot érinti – jelentette be Gálfi Árpád. Mint mondta,

ezek közül az egyik a Cekend-tetőn megépült bekötőúttal kapcsolatos feljelentés.

Emlékeztetett, Mike Levente önkormányzati képviselő, az MPP helyi szervezetének Gálfi szerint törvénytelenül megválasztott elnöke az éve elején azt kifogásolta, hogy az építkezési engedély kiadásának dátumához képest túl hamar elkészült az út. Éppen ezért a márciusi havi ülésen átnyújtotta Mikének a teljes dokumentációt. Ugyanezt az iratcsomót májusban már a korrupcióellenes ügyészség kérte a hivataltól, akárcsak a projekttel kapcsolatos határozatokat.

{A}

A közbeszerzést vizsgálják

A másik DNA-s feljelentés a Szejkefürdőn kiépített csatornahálózattal kapcsolatos.

Szeretném kiemelni és jól aláhúzni, hogy senkit nem jelentettem fel ebben az ügyben, sem az alpolgármestert, sem a munkatársaimat, sem a cégeket, hanem a szejkei víz- és szennyvízhálózat közbeszerzési eljárásának a felülvizsgálatát kértem

– hangsúlyozta Gálfi. Rámutatott, a hivatal beruházási osztályának egykori vezetője korábban egy közel 1,5 millió lejesre becsült projekt dokumentációját tárta az önkormányzati képviselők elé. Az iratok szerint az említett összegből valamivel több mint egymillió lejt szántak a hálózat kiépítőjének. Ezeket a dokumentumokat továbbították is Bukarestbe támogatást kérve a megvalósításhoz az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL). A pályázatot meg is nyerték. Ezután következett a közbeszerzési eljárás, amely során – a polgármester állítása szerint –

a beruházási osztály korábbi vezetője törvénytelenül változtatta meg a projekt dokumentációját.

{K1}

Három jelentkező az eredeti összegre tett ajánlatot, a győztes viszont a magasabb értékű, 1,91 milliós szerződésre pályázott, amit el is nyert. Hozzátette, a projekt értéke ráadásul 191 ezer lejjel tovább nőtt előre nem látott költségek címén.

A polgármester közölte, ezt az ügyet tárta belső fegyelmi bizottság elé, amely úgy döntött, hogy a pénzbeli büntetés kiszabása mellett az illetékes hatóságot is be kell vonni a tisztázásba, ami ez esetben a számvevőszék volt.

A tenderen nyertes Macops Kft.-nek a kifizetést természetesen időközben leállították, a többletkiadást pedig a beruházási osztály korábbi vezetőjére terhelték. Mindemellett a kivitelezéssel kapcsolatos szerződés felbontását és újratárgyalását is kérték.

A számvevőszék vezetője azt javasolta, hogy minél előbb jelentsék a történteket a korrupcióellenes ügyészségen, különben bűnpártolással is megvádolhatják őket.

{K2}

Nem a polgármester ellen?

Mike Levente válaszképpen kijelentette, hogy szerinte Gálfi Árpád egy tisztességes választást vesztett el az MPP-n belül, az utóbbi tizenöt év legnagyobb létszámú közgyűlésén, a párt országos elnökének a jelenlétében. „Nem hiszem, hogy törvénytelenségek történtek.

Azt is el kell mondani, Gálfi Árpád egy szavazatot sem kapott, ez pedig sokat mond

– fogalmazott Mike, hozzátéve, hogy a továbbiakat párton belül tisztázzák. Szerinte a leváltással az MPP jót tett Gálfival, az ezt célzó indítványuk pedig nem a személye ellen szólt.

Az MPP nem vonta meg a támogatást Gálfitól a polgármesterségével kapcsolatban

– szögezte le. Hangsúlyozta, a párt továbbra is elítéli, hogy a polgármester feljelentette kollégáit, hiszen más megoldást is lehetett volna alkalmazni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy

a polgármester hiába mondja, hogy nem a kollégáit jelentette fel, hiszen az ügy mögött igenis emberek vannak.

{K3}

A cekendi úttal kapcsolatban rámutatott, azért beszélt róla, mert feltűnt neki: csütörtökön hozták meg a képviselők a megvalósítással kapcsolatos döntést és vasárnap már készen is volt a projekt. Csak ezt kifogásolta. Állítja, hogy az önkormányzati ülésen megnézte a dokumentumokat, mégpedig a kiállításuk dátumát. „Én nem az iratcsomót kértem öntől, hanem azt, hogy magyarázza meg, miként tudta ezt megvalósítani. Tanulni akartunk ebből, mert ön a törvényesség és az igazságosság képviselője” – fordult Gálfihoz.

Később a különfélékben Mike azt kérdezte a polgármestertől, hogy feljelentette-e az ideiglenes főépítészt? Erre nemleges választ kapott. Gálfi azt is megjegyezte, hogy már kilenc napja kérte az MPP ominózus közgyűlésének jegyzőkönyvét, ám ezt még mindig nem kapta meg.