Gyilkostói Sokadalom 16. alkalommal

Gergely Imre 2019. július 25., 14:38

16. alkalommal rendezik meg a Sokadalmat a Gyilkos-tónál, ahol idén is a Szent Kristóf búcsú és a népzenei programok jelentik a fő vonzerőt.

A tó partját egy napra ismét a népzene tölti be Fotó: Kolozsi-Borsos Gábor

A Gyergyószentmiklóshoz tartozó Gyilkostó üdülőtelep természeti adottságai, a tó és az azt körülölelő sziklás hegyoldalak, valamint a Békás-szoros dátumtól függetlenül az év minden napján különleges látványosságokat kínál az odalátogatók számára.

A Szent Kristóf napjához legközelebb eső vasárnap immár 16 éve kiemelkedő napnak számít, ekkor zajlik ugyanis a Sokadalom a tó partján, ahol népzenei, néptánc produkciókkal várják a vendégeket.

{A}

Ezt megelőzi a Szent Kristóf-kápolnánál zajló búcsús szentmise. Idén Laczkó-Dávid József Anaklét lesz a 13 órakor kezdődő szentmise ünnepi szónoka. A szertartást követően nem maradhat el a járművek megáldása, amikor az utazók védőszentjének oltalmát kérik az autókra, motorkerékpárokra, és más közlekedési eszközökre, illetve azok utasaira.

{K1}

A tóparton 14.30-kor kezdődik el a népzenei fellépések sora, ahol előbb az újfalvi és kilyénfalvi zenészekből álló Barátos zenekar muzsikál – ismertette Fórika Sebestyén, a szervező Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ vezetője. Ezt a Magyarországról érkező Herencsár Viktória cimbalomművész koncertje követi, majd a Kisbekecs Néptáncegyüttes lép fel erdélyi néptáncválogatással. Az eseménysor egy lemezbemutató koncerttel zárul, ahol Vaszi Levente és Vrencsán Anita énekét a Zúgató Zenekar kíséri, közreműködik Timár Erika. A gyimesvölgyi népzenei előadás 17.15-kor kezdődik a tópari színpadon.

Az esemény részletes programja megtalálható a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ Facebook oldalán. A Sokadalomra délelőtt 11-kor autóbusz indul Gyergyószentmiklósról, a művelődési ház elől. A busz 19 órakor indul vissza a városba – közlik a szervezők.