A nagymamák és a megújuló kápolna ünnepe

Gergely Imre 2019. július 25., 12:55

Búcsús szentmise zajlik pénteken délben a Gyergyószentmiklós fölé magasodó Csobot-hegyen, a Szent Anna kápolnáknál. Az eseményen megáldják a megújult örmény kápolnát.

Mindig több százan vesznek részt a Szent Anna-napi búcsún Fotó: Balázs Katalin

Szent Anna Jézus nagymamája. Hogy őt mekkora tisztelet övezte Gyergyószentmiklóson, jelzi, hogy a Csobot-hegyen egymás mellett emeltek kápolnát a római katolikusok és az örmény keresztény egyház hívei is. A múlt évben mélyebb töltetet kapott a Szent Anna-napi búcsú, ugyanis a kápolnáknál köszöntik a nagymamákat és általában a nagyszülőket.

{A}

Reggel 9-kor indulnak a keresztalják a búcsú helyszínére, ahol 12-kor kezdődik el a szentmise, amelynek szónoka gyergyószentmiklósi származású Kémenes Lóránt kolozsvári főesperes lesz. Az eseményt immár hagyományosnak mondható módon a Magyarországról, Móricgátról érkező vendégek által készített zúzapörkölt agapé elfogyasztásával zárják a zarándokok.

Az idősek többségének számára nagyon nehéz feladat lenne kijutni a hegyre, ezért az önkormányzat igény esetén gondoskodik a szállításukról. 10 és 11 óra között a Kápolna utcában található első keresztút állomástól indul majd a kápolnákhoz a nehezebben mozgó zarándokokat utaztató terepjáró.

Az igényt a 0735-529.737-es telefonszámon kell jelezni.

Megújult az örmény kápolna

1746 óta áll az örmény kápolna a Csobot-hegyen, és az elmúlt egy évben alapos felújításon esett át. A kegyhely újraáldására is sor kerül a búcsúünnep során. Amint azt Kulcsár László, a helyi Örmény Katolikus Egyesület vezetője elmondta, teljesen kicserélődött a tetőzet, a falakat kívül-belül újrafestették, kőpadlót helyeztek el, és a bejárathoz is egy új, odaillő, impozáns ajtó került a helyi közösség hozzájárulásából és Hargita Megye Tanácsa támogatásával.

Különleges jelentőségű, hogy a városban, kidobásra szánt tárgyak között előkerült az az oltárkép, amely valamikor a kápolnában állt. Ezt felújítva helyezik vissza az örmény kápolna oltárára – közölte Gál Hunor plébános.