Pénzt kaptak a gyergyószentmiklósi civil szervezetek és sportklubok

Gergely Imre 2019. július 24., 19:53

Döntött a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület a városban működő civil szervezetek, sportegyesületek által benyújtott pályázatokról. Az igények nőttek, de az elosztható összeg csökkent.

A labdarúgó utánpótlást felkaroló Gyergyószentmiklósi Jövő Sport Egyesület 58 ezer lejes támogatásban részesült. Archív

Mindegyik sikeres pályázatot benyújtó, közérdekű és nonprofit tevékenységet folytató szervezet kap támogatást, de egyikük sem az igényelt teljes összeget. Amint Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere a szerdai tanácsülésen elmondta, a város működéséhez szükséges teljes összeg sincs meg a költségvetésben, így a támogatásokra is kevesebb jut. Emellett közel 30 százalékkal megnőtt a támogatásigénylések mértéke is. Ebben az évben 32 pályázat nyert támogatást.

  • A turisztikai jellegű projektekre 10 200 lejt hagytak jóvá, ebből a Méhészek Egyesülete 7000 lejt kap a harmadik Mézfesztivál megszervezésére.
  • A kulturális tevékenységek támogatására 30 860 lejt osztanak szét, ezek közül egy éri el az 5000 lejt, a Krigel Sportklub a Székelyföldi Lovas Ünnepről szóló könyv kiadására költheti ezt.
  • Az ifjúsági tevékenységek támogatására összesen 21 ezer lejt fordítanak. A kisebb összegekben részesülő szervezetek között itt is egy pályázó részesül 5000 lejes támogatásban. A Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar nyári táborban szervezett oktatás során képezheti a zenekari tagokat.
  • A szociális szakterületen tevékenykedő szervezeteknek idén 10 ezer lej jut, ebből a Hargita Megyei Ifjúsági és Gyerek Cukorbetegek Egyesülete 7 200 lejt kap a diabéteszben szenvedő gyermekek és fiatalok nyári táborának megszervezéséhez.
  • A sport kategóriában összesen 109 600 lej az idén szétosztott összeg. A futsal 2. ligában szereplő Inter Gyergyó 17 ezer lejes támogatást kap a bajnokságban való részvételhez. A labdarúgó utánpótlás-nevelést felkaroló Jövő a különböző korosztályú csapatok versenyeztetésére és Gyergyószentmiklósi Fociünnep megszervezésére kapott összesen 58 ezer lejt. A Fox Hockey klub pedig idén először szervezi meg a Székelyföldi Női Jégkorongtornát, amihez 8 200 lejjel járul hozzá az önkormányzat.

A Gyergyói Hoki Klubot is támogatja a város összesen 200 ezer lejjel, de őket nem pályázati úton, hanem direkt hozzájárulásként – mondta el a polgármester, hozzátéve, hogy amennyiben lesz erre forrás, az év végén még növelhetik ezt az összeget.

{A}