Az Erdélyi Magyar Ifjak vezetője Erdélyi Nemzeti Kerekasztalt hozna létre

Gergely Imre 2019. július 24., 15:54

Egy asztalhoz ültetné, és összefogásra késztetné az erdélyi magyar nemzetpolitikában érdekelt összes szervezetet az Erdélyi Magyar Ifjak. Az augusztusi EMI-táborba hívják a pártok, és civil szervezetek képviselőit, és itt fektetnék le az alapjait egy nemzeti minimumnak, amelyet minden érintett magára kötelezőnek kell tekintsen.

Sorbán Attila Örs. Egy asztalhoz ültetné az erdélyi magyarság képviselőit. Archív Fotó: Pinti Attila

Az erdélyi nemzeti oldal egységesítése a cél – mondta el a kezdeményezés kapcsán szerdán Sorbán Attila Örs, az EMI vezetője Gyergyószentmiklóson. Az 1987-es lakiteleki nyilatkozat ihlette a felhívást, hiszen úgy látja, hogy az erdélyi magyarság morálisan és szervezettség szempontjából ma olyan szinten van mint a magyarországi ellenzéki oldal az 1980-as években.

Erőtlenek vagyunk a különböző atrocitásokkal szemben. Láthatjuk ezt a Beke-Szőcs ügyön, úzvölgyi temető kapcsán, de a magyar diákok sorozatos sikertelen román érettségije is ezt mutatja. Nem vagyunk eredményesek, nem tudunk egységesen kiállni a jogainkért, és megvédeni magunkat. A diagnózis pedig a erre a belviszály, az hogy az erdélyi nemzeti oldal széttagolódott, a közösséget pedig általános érdektelenség jellemzi

– fogalmaz Sorbán.

Az általa elképzelt Erdélyi Nemzeti Kerekasztal célja ez lenne: kovácsolódjanak össze a különböző szervezetek egy egységgé, és

közös erővel lépjenek fel a román hatalom, és a velük együttműködők túlkapásai ellen és közös erővel szabjanak gátat nekik.

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség” – ez a Wass Albert idézet a kezdeményezés mottója.

A meghívás az EMI táborba szól, ahol augusztus 11-én 15 órakor zajlana az a találkozó, amely a későbbi együttműködés alapja lehetne. Az elképzelés szerint itt terítékre kerül az erdélyi nemzeti minimum kérdése.

Sorbán Örs közölte, hogy

az általuk elképzelt nemzeti minimumot leszögező vitaanyagot elküldik előzetesen minden olyan szervezetnek, aki jelzi, hogy jelen lesz a találkozón.

Az itteni hozzáaszólások, vélemények, javaslatok alapján formálják majd tovább addig, amíg végleges formát ölt, és amelyet minden szervezet elfogad és maga számára kötelezőnek tekint.

A felhívás szerint az Erdélyi Nemzeti Kerekasztal több lehet, mint egy új erdélyi magyar egyeztető fórum:

esélyt adhat egy közös platform kialakítására, amely új utat nyit meg közösség előtt.