Az MPP Hargita megyei elnöksége szerint szabálytalanságok történhettek Gálfi Árpád leváltásánál

Széchely István 2019. július 24., 14:07

Olyan új tagjelöltek is szavazhattak Gálfi Árpádnak a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi szervezete elnöki tisztségéből való leváltásáról akiknek a pártba való belépési kérelmét csak a tisztújítóvá vált közgyűlés után három nappal fogadta el a párt megyei szervezete.

Rákossy Botond József (balra) és Mezei János (jobbra). Eltérő állásponton van az MPP megyei és országos elnöke a székelyudvarhelyi közgyűlés szabályosságát illetően Fotó: MPP

Közleményben foglalt állást a Magyar Polgári Párt Hargita megyei szervezetének elnöksége, illetve Rákossy Botond József a párt megyei elnöke az MPP székelyudvarhelyi szervezetének a július 15-ei közgyűlésén meghozott döntések ügyében. „A Megyei Szervezet Elnöksége július 18-án tartotta legutóbbi ülését, ahol napirenden szerepelt többek között a Magyar Polgári Pártba belépni kívánó személyek tagfelvételi kérelmének elbírálása is. A Hargita Megyei Szervezet Elnöksége (MSZE) a Magyar Polgári Párt Alapszabályzatának 52. cikkelye és 2019. július 18-án felvett jegyzőkönyv alapján a 2019/5 számú Határozatában fogadta el tizenhat (16) személy belépési kérelmét, ugyanakkor a 2019/6 számú Határozatában jegyzi, hogy a hiánypótlást követően további egy (1) személy belépését fogadja el” – írják az új tagjelöltek felvételéről.

{K1}

A szerdán keltezett kommüniké további részében a tagfelvételeket megelőző tisztújítás feltételezhető szabálytalanságai ügyében foglal állást az MPP megyei elnöke.

A július 18-i megyei elnökségi ülésen született határozatok alapján kijelentjük, hogy feltételezhetően szabálytalanság történt a Székelyudvarhelyi Szervezet július 15-én megtartott közgyűlésén, mivel az ott megjelent tagok között olyan személyek is megjelenhettek és szavazhattak, akik akkor még nem voltak a párt tagjai.

A feltételezett szabálytalanság kivizsgálása és a pontos nyilvántartás érdekében a Hargita Megyei Szervezet Elnöksége (MSZE) átiratban fordult a Székelyudvarhelyi Szervezet Elnökségéhez (HSZE), amelyben kérte a Helyi Szervezet Határozatát, a Közgyűlés jegyzőkönyvét, valamint az elnökségi tagok aktuális jegyzékét” – áll a közleményben, amelyben arra is kitérnek, hogy az MPP megyei szervezetének az elnöksége rendkívül fontosnak tartja, hogy a Magyar Polgári Párt maradjon mindig az igazság pártján és döntéseit az alapszabályzatban foglaltak alapján hozza meg.

{K2}

Előzmények

Amint arról írtunk, július 15-én vitákkal tarkított közgyűlésen váltotta le a helyi MPP-tagok egy része Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestert a párt helyi szervezetének elnöki tisztségéből, helyére pedig Mike Levente, helyi önkormányzati képviselő került.

A közgyűlésen bizalmatlansági indítvánnyal éltek a korábbi tisztségviselő ellen, illetve részben megújult a párt négytagú helyi elnöksége is.

Az ülést Gálfi Árpád vezette, ám elhagyta a termet a tisztújítás előtt, arra hivatkozva, hogy az nem szerepelt a napirendi pontok között, így a közgyűlés hátralévő részét Mezei János, az MPP országos elnöke vezette le. Gálfi törvénytelennek nevezte a leváltását, Mezei viszont érvényesnek nevezte a közgyűlésen meghozott döntést és egyet is értett vele, arra hivatkozva, hogy már

másfél éve feszültség van a polgári párt székelyudvarhelyi tagjai és a polgármester között, ezt a helyzetet pedig normalizálni kell.

A polgári párt országos elnöke lapunknak adott nyilatkozatában arról is beszélt, hogy júniusban bővült az MPP helyi szervezetének tagsága: a megyei szervezet 17 új tag felvételét fogadta el.

{A}