Ötödik lett a magyar női kardcsapat

Dobos László 2019. július 23., 21:53

Az ötödik helyen végzett a magyar női kardcsapat a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság utolsó napján. Az aranyérmet Oroszország szerezte meg.

A magyar női kardcsapat. Balról jobbra: Márton Anna, Katona Renáta, Pusztai Liza és László Luca Fotó: MTI

A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású magyar csapat hétfőn magabiztosan győzte le a románokat (45:21), majd Pusztai nagy fordításával szűken a lengyeleket (45:41) is, így kedden a legjobb nyolc között folytathatta szereplését.

Az olaszok elleni mérkőzés nem alakult jól, görcsösen vívtak a magyarok, így hiába volt megint elemében Pusztai az utolsó asszóban, az addig összeszedett tizenhat tusos hátrányt csak csökkenteni tudta (38:45).

Pusztai Liza kiválóan teljesített a csapatversenyben Fotó: MTI

Ezután a legjobb esetben ötödik lehetett a magyar válogatott és ezt a helyezést ki is harcolta,

előbb a kínaiak (45:41), majd az ukránok ellen fordította meg a kedvezőtlen állást (45:40).

„Így is kell ünnepelni, mert ez olyan volt, mint a fociban egy hatpontos meccs” – reagált Gárdos Gábor vezetőedző arra, hogy a magyar csapat tagjai úgy örültek a végén, mintha érmet nyertek volna. „Nekünk az ukránokat kell megelőzni az olimpiai kijutáshoz, és itt most négy plusz pont, illetve négy mínusz pont a különbség. Tehát nagyon fontos volt ez”. Románia csapata – Loredana Dima, Andreea Lupu, Maria Matei, Bianca Pascu – a 27. helyen végzett.

A világbajnok orosz női kardcsapat Fotó: MTI

Végeredmény, női kard csapatverseny (31 induló együttes): 1. Oroszország (Jana Jegorjan, Olga Nyikityina, Szofija Velikaja, Szofija Pozdnyakova), 2. Franciaország, 3. Koreai Köztársaság, … 5. Magyarország, … 27. Románia.

Az amerikaiaké az utolsó aranyérem

Az amerikaiak nyerték a férfi tőrözők csapatversenyét a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon. A vb utolsó döntőjében az Egyesült Államok csapata magabiztosan, tizenhárom tus különbséggel győzte le a franciákat. A Dósa Dániel, Németh András, Mészáros Tamás, Mátyás Bálint felállású magyar négyes a 15. helyen végzett, Románia pedig nem indított csapatot férfi tőrben.

A világbajnok amerikai férfi tőrcsapat Fotó: MTI

Végeredmény, férfi tőr, csapatverseny (35 induló együttes): 1. Egyesült Államok (Miles Chamley-Watson, Race Imboden, Alexander Massialas, Gerek Meinhardt), 2. Franciaország, 3. Olaszország, ...15. Magyarország.

Záróünnepség

A kedd esti utolsó finálé előtt tartották a világbajnokság záróceremóniáját. A magyar szövetség képviseletében Tamás Henriette főtitkár emlékeztetett rá, hogy

117 nemzet és majdnem 1100 sportoló vett részt a vb-n, és a sportág szerepe, valamint népszerűsége folyamatosan erősödik az olimpiai mozgalomban.

„Bízom abban, hogy ehhez a folyamathoz Magyarország, a budapesti világbajnokság és a Magyar Vívó Szövetség is hozzá tudta tenni a magáét” – mondta. Emmanuel Kaciadakisz, a nemzetközi szövetség főtitkára kijelentette: „Budapest pompás házigazdája volt az eseménynek, a szervezők nagyszerű munkát végeztek, minden szempontból sikeres világbajnokságon vagyunk túl”.