Földcsuszamlás miatt kellett lezárni az utat Kézdivásárhely és Bálványos között

Bíró Blanka 2019. július 23., 17:03

Földcsuszamlás miatt lezárták kedden a 11C jelzésű országutat Kézdivásárhely és Bálványosfürdő között – tájékoztat a Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság.

Fotó: Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság

A munkálatok egy hónapig tartanak, így augusztus végéig alternatív útvonalakat ajánlanak: a bálványosi wellness-központ Sepsibükszád irányából a DN12 országúton közelíthető meg, Kézdiszékről Csíkkozmás felé lehet átjutni az Olt- völgyébe.

A hatóságok az erdei utakat nem javasolják a turistáknak a medveveszély miatt.

Elekes Róbert a brassói regionális út- és hídügyi igazgatóság sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy már tavasszal beomlott az út egy része a Bálványosfürdő és a Bálványos wellness-központ közötti szerpentin-részen. A helyzet rosszabbodott, és jelenleg már az úttest fele beszakadt, ezért döntöttek úgy, hogy lezárják, és elkezdik a javítást. Nagyobb munkálatokra van szükség:

meg kell erősíteni a hegyoldalt fúrt pillérekkel, és támfalat kell építeni.

A becslések szerint ez egy hónap alatt elkészül, de azután is egy ideig csak egy forgalmi sávon lehet majd közlekedni.

{A}

Az idegenforgalmi szempontból jelentős utat öt évvel ezelőtt kormányrendelettel adta át Kovászna megye önkormányzata a az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaságnak (CNAIR) abban bízva, hogy központi költségvetésből különítenek el pénzt a felújítására.

A brassói regionális igazgatóság minden évben előterjesztette a korszerűsítést a bukaresti központnak, ám a beruházást nem hagyják jóvá, mert nem szerepel a közlekedési mestertervben.

Közben az országút állapota évről évre romlott, a hatalmas kátyúk, földcsuszamlások, félsávon történő közlekedés elriasztotta a turisták egy részét.