Nem az újonnan elfogadott beavatkozási kvóta fogja megoldani a medveproblémákat

Széchely István 2019. július 29., 18:02

A medveproblémákat illetően nem remélnek kedvező változást a vadászok attól a 140 egyed ártalmatlanítására vonatkozó beavatkozási kvótától, amelyet nemrégiben hagyott jóvá a környezetvédelmi tárca vezetője.

A vadászok szerint túlságosan szűkös a veszélyes medvék kilövésére vonatkozó minisztériumi kvóta Fotó: Pinti Attila

Országszerte 140 medve kilövését vagy áttelepítését engedélyezte a beavatkozási kvóta keretében a környezetvédelmi miniszter, mert egyre több medvetámadás történik – közölte hétfőn Graţiela Gavrilescu.

{K1}

A miniszteri rendelet, amely a Hivatalos Közlönyben való megjelenésekor lép érvénybe, nem egy hagyományos kilövési keret, hanem az állományszabályozó medvevadászat 2016-os teljes betiltása után jóváhagyott, ugyancsak 140 példány ártalmatlanítását lehetővé tevő beavatkozási kvótához hasonló, azaz

továbbra is csak rendkívüli esetben, szigorú eljárás során és csak veszélyes medvére ad kilövési vagy áttelepítési jóváhagyást a szaktárca.

{K2}

Az engedélyeztetési eljárás válik kissé egyszerűbbé a beavatkozási kvótának köszönhetően – tudtuk meg Domokos László Józseftől, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjétől. Elmondta, a korábbi beavatkozási kvóta kimerülése után minden medvekilövési kérésről miniszteri rendeletet kellett kiadnia a szaktárcának, azt pedig meg kellett jelentetni a Hivatalos Közlönyben is, erre nem lesz szükség a kvóta érvénybe lépését követően.

A vadásztársaságok azonban továbbra is csak a veszélyes egyedek esetében folyamodhatnak engedélyért.

A kérelmet elsőként a megyei környezetvédelmi ügynökség véleményezi, de a vadásztársaságnak egy másodpéldányt a szaktárcához is el kell küldenie, mellékelve az indoklást, a kárfelvevő bizottság jegyzőkönyvét, a károkat dokumentáló képi anyagot és a panaszleveleket. A szaktárca a környezetvédelmi ügynökség véleményezése után állítja ki az engedélyt, majd ennek birtokában kell kilövési engedélyt kérnie a vadásztársaságnak a megyei környezetvédelmi ügynökségtől is – részletezte a kvóta érvénybe lépését követően egyszerűsödő eljárást az intézmény igazgatója.

{A}

A medveproblémák megoldását illetően a vadászok semmilyen változást nem remélnek a minisztériumi intézkedéstől.

A székelykeresztúri Hubertus Vadásztársaság igazgatója, Fazakas Attila érdeklődésünkre elmondta, hogy 2016 előtt egy megyének volt akkora kilövési kerete, mint amekkora egyedszámra vonatkozó országos beavatkozási kvótát jóváhagyott most a szakminisztérium. Parányinak nevezte a kvóta által magában foglalt egyedszámot, szerinte ez a keret nem elegendő a problémás vadak ártalmatlanítására.

Az lesz, hogy ha egy vadásztársaság kilövési kérést tesz le öt medvére, akkor abból egyet jóváhagynak szemszúrásból

– fogalmazott a szakember. Hasonlóan vélekedett lapunknak a Maros megyei Cervus Vadásztársaság igazgatója is. Székely-Béres Szilárd szerint a 140 medvére vonatkozó beavatkozási kvóta még Maros megyének sem lenne elég, nemhogy az egész országnak.