A tanítói és óvónői állások a legnépszerűbbek

Antal Erika 2019. július 23., 16:42

Több mint 27 ezer pedagógus iratkozott fel az idei címzetes pedagógusi állásokra meghirdetett vizsgára. Országos viszonylatban 85 központban vizsgáztak a meghirdetett 4300 állásra. Ezek közül háromezer városi tanintézményben, míg a többi vidéken található.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A július 17-i vizsga eredményeit kedden függesztették ki. Az óvások beadására két nap áll az érintettek rendelkezésére. Azt követően a végleges eredményeket július 30-án függesztik ki.

Azok a pedagógusok, akik legalább 7-es jegyet kaptak a dolgozatukra, vagy annál jobb eredményt értek el, választhatnak majd a létező végleges állások közül.

Azokat a helyeket, amelyek nem telnek be, az 5-öst, vagy annál jobb jegyet elért tanárok, tanítók helyettesítőként megpályázhatják.

{K1}

A Kovászna megyei vizsgázók 40,10 százaléka 7-esnél jobb eredményt ért el, akik megírták az 5-öst, azoknak az aránya 41,06 százalék. Kiss Imre főtanfelügyelő elmondta, bár a sikeresen vizsgázó pedagógusok sem találnak mindig végleges címzetes állást, mégis fontos, hogy levizsgázzanak és minél jobb eredményt érjenek el, mert annak függvényében történik majd a választás is. 

{A}

Maros megyében 959 pedagógus iratkozott fel a címzetes állásokra hirdetett vizsgára, akik közül 668 személy jelent meg.

Egy személy megpróbált másolni, őt kirakták a vizsgáról,

hárman egészségügyi, 154-en személyes okokra hivatkozva nem jelentek meg a vizsgán – tájékoztatott Illés Ildikó. A Maros megyei főtanfelügyelő helyettestől azt is megtudtuk, hogy 301 azoknak a száma, akik 7-es jegy fölötti átlagot értek el, a legtöbben 7 és 8-as közötti jegyet kaptak, egy személy ért el 10-est román nyelv és irodalomból. Kovászna megyében szintén egy 10-es jegyet értek el, azt biológiából.

Kovászna megyében is, akárcsak Maros megyében a legnagyobb érdeklődés a tanítói és óvópedagógiai állások iránt van.

Azt követően, hogy a sikeresen vizsgázók kiválasztják a helyeket, és elhelyezkednek, következnek azok, akik helyettesítőként dolgozhatnak. Ők azok, akik nem érték el a 7-es jegyet, viszont 5-öst, vagy annál jobb jegyet szereztek a vizsgán.

Hargita megyében 476 jelentkezőből 260-an értek el 7-est, vagy annál jobb jegyet. 155 azok száma, akik 5-ös és 7-es közötti eredményt értek el, 61-en pedig 5 alattit – tudtuk meg Demeter Leventétől, Hargita megye főtanfelügyelőjétől.