Kalákában újítják fel a homoródkarácsonyfalvi Dungó-feredőt

Molnár Melinda 2019. július 23., 21:58

A Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka révén 2006-ban és 2007-ben megépített homoródkarácsonyfalvi Dungó-feredő az eltelt években annyira tönkrement, hogy szükségessé vált a felújítása és bővítése.

Fotó: Ars Topia Alapítvány

Az 1950-es és 60-as években kádas meleg fürdőként működött a Dungó-domb mögötti mocsaras, ingoványos területen.

A feltörő szénsavas ásványvizek gyógyhatását régóta ismerik a környékbeliek: mozgásszervi panaszokra jótékony hatású, a kútjából forrásozó sós víz ivókúraként máj- és epepanaszokat enyhít. 

„A következő bővítés célja, hogy a kalákában részt vevők és a kalákát támogatók egy olyan létesítményt hagyjanak hátra, amely a kikapcsolódást, a pihenést, a testi-lelki megújhodást szolgálja – foglalta össze Orbán Csaba, a kaláka helyi főszervezője.

Fotó: Ars Topia Alapítvány

A Dungó-feredő felújításával és a köré tervezett tér kialakításával az a szándékunk, hogy pihenőhelyet biztosítsunk a vendégnek és a vándornak, akit a természet szeretete csal erre a vidékre, egy olyan tájban, amely gyógyulást és felüdülést nyújt a fáradt testnek, a meggyötört léleknek.

Ugyanakkor szeretnének példát mutatni arról, hogy okos elhatározással, erős akarattal, áldozatra kész lélekkel minden időben lehet alkotni és a köz javát szolgálni. 

A kalákán minden részvevőnek meleg ebédet biztosítanak.

{A}