Pályázati forrást fordítanak arra, hogy vonzóbb legyen a környezettudatos közlekedés

Kovács Eszter 2019. július 23., 15:22

Idősek nappali foglalkoztató-központjának kialakítására, tornaterem építésére, a Székely Támadt-vár felújítására, valamint a csillagvizsgáló felújítására is pályázati forrást hívott le Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.

Autók helyett tömegközlekedés és kerékpározás. Fellazítanák a forgalmat Fotó: Barabás Ákos

Mintegy 28,5 millió lej annak a beruházásnak a teljes értéke, amelynek célja az autós forgalom – és így a környezetszennyezés – csökkentése, valamint az alternatív közlekedési módok – a tömegközlekedés és a kerékpározás – népszerűsítése.

A projektet 98 százalékban pályázati forrásból finanszírozza a város.

A beruházás azonban csak kisebbik része annak a nagy léptékű tervnek, amelynek összértéke mintegy 15 millió euró: a pályázategyüttes első felére vonatkozó finanszírozási szerződést a napokban írták alá, a második pályázat is túl van az elbírálási szakaszon – tudtuk meg a polgármesteri hivatal sajtóosztályától –, a szerződéskötés ez esetben is heteken belül megtörténik.

A tömegközlekedés jelenleg népszerűtlen Székelyudvarhelyen, ez főként az infrastruktúra hiányosságainak és a géppark állapotának tudható be.

„Az utak állapota következtében megnövekszik a közlekedési idő, így a járművek üzemanyag-fogyasztása is, ami túlzott légszennyezéshez vezet, nem utolsósorban gyorsabban rongálódnak a járművek, és a teljes folyamat kellemetlen a lakosság számára is” – fejtette ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben a polgármester. A városvezetés ezért tartotta fontosnak vonzóbbá tenni az alternatív közlekedési lehetőségeket, ehhez pedig elengedhetetlen a tömegközlekedés modernizálása, kerékpárutak kialakítása és a gyalogosövezetek feljavítása.

{A}

A beruházás révén az érintett utcákban „faltól falig” felújítják a járda- és útfelületet, a zöldövezeteket is beleértve. A nyolc elektromos autóbusz mellé töltőállomásokat is létesítenek, az elképzelés szerint a tömegközlekedést pedig informatikai rendszer vezényli majd:

bevezetik az e-ticket, azaz az online jegyvásárlás lehetőségét, valamint telefonos applikáción lehet majd követni a különböző járatok útvonalát.

Az első pályázat részeként a II. Rákóczi Ferenc utcában két kilométeres szakaszon, illetve a Kuvar, Hunyadi János és 1918. december 1. utcák útvonalán zajlik majd a felújítás, a pályázategyüttes azonban a város összes forgalmas útszakaszára kiterjed, beleértve a Bethlen Gábor, a Bethlenfalvi, a Tamási Áron, az Orbán Balázs és a Függetlenség utcát, valamint a városközpontot is. A beruházást 2022 végéig kell majd befejezni.