Félév mérlege: ötszáz alkalommal hívták a csendőröket medve miatt

Bíró Blanka 2019. július 23., 12:34

Az első félévben országos szinten több mint ötszáz alkalommal riasztották a csendőröket, hogy a vadaktól védjék az embereket és javaikat – derül ki a csendőrség mérlegéből. A közleményben az áll, hogy 81 személy életét veszélyeztették a vadállatok.

Szinte mindennapos látvány. Sokszor kellett beavatkozniuk a csendőröknek a medvék lakott területre merészkedése miatt Fotó: Pinti Attila

Csak az elmúlt héten 25 alkalommal a medve jelenléte miatt volt szükség a csendőrök közbelépésére. A lakosság általában a 112-es sürgősségi hívószámon kér segítséget, mert az élelem után kutató medve az erdei utakon túrázók épségét, vagy a domb- és hegyvidéken lakók javait, háziállatait veszélyezteti.

A következő időszakban a csendőrség tájékoztató kampányt kezdeményez, amelyben a vadállatok által jelentett veszélyekre hívják fel a figyelmet.

Szórólapokat osztogatnak, amelyekben a megelőzésre fektetik a hangsúlyt, arra figyelmeztetnek, hogy a vadakat, főként a medvéket nem ajánlatos megközelíteni, ne próbálják meg elűzni, etetni, vagy éppen fényképet, kisfilmet készíteni a vadakról.

{A}

A csendőrök a napokban azokon a helyszíneken járőröznek, ahol gyakran bukkannak fel a medvék, és személyesen is figyelmeztetik az ott levő turistákat, hogy kerüljék ezeket a helyeket.

Ha a medve lakott területen bukkan fel, azonnal a 112-es hívószámon kell jelenteni.

A közlemény szerint a leggyakrabban Kovászna, Hargita, Brassó, Szeben, Fehér, Prahova, Buzău és Dâmboviţa megyékben jelentenek veszélyt a medvék.

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság félévi mérlege szerint 59 esetben jelentettek medvék okozta kárt, és igényeltek kártérítést. Az igazgatóság szakemberei szerint a valós szám ennél sokkal nagyobb, hiszen nem minden kárvallott tesz jelentést, elriasztja őket a bürokrácia.

Kovászna megyében idén 120 juhot, 120 szárnyast, 12 tehenet, 3 kecskét, 6 nyulat, 2 méhcsaládot és egy lovat pusztítottak el a medvék a hivatalos jelentés szerint.

Az igazgatóság adatai alapján míg 2013-ban 1170 medve élt Kovászna megye területén, a számuk idén 1600-ra emelkedett, miközben az élettér 400 példánynak elegendő.