Életmentőket továbbképző központot építenének Gernyeszegen

Simon Virág 2019. július 22., 13:08

A katasztrófahelyzetekben helytálló szakembereket akarnak kiképezni abban a központban, amelyet a Maros megyei Gernyeszegre tervez építtetni az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A Maros megyei önkormányzat már 2016-ban elfogadta azt a határozatot, amellyel átadja a belügyminisztériumnak a gernyeszegi, több, mint 40 hektáros területet, amelyen egykor katonai bázis és üzemanyaraktár működött. A belügyminisztérium a múlt héten kormányhatározattal fogadta el, hogy átveszi a területet, és a Maros megyei tűzoltóság ügykezelésébe adja át. A területen egyébként több épület és bunker is van.

Mint a megyei tűzoltóság Maros megyei vezetője, Călin Handrea tábornok elmondta:

a szóban forgó területen Európa legmodernebb képzési központját szeretnék létrehozni, amelyben katasztrófahelyzetekben helytálló szakembereket fognak kiképezni.

{A}

A központot uniós pénzalapokból szeretnél felépíttetni, az előzetes tervek szerint 2023 végig kellene fejeznék be. A tábornok kiemelte, hogy az ottani épületek nagy részét előre láthatóan le fogják majd bontani, hiszen egyszerűbb újakat építtetni helyettük, mint azokat felújíttatni. Az előzetes számítások szerint az országos képzési központ, ahol akár európai szintű továbbképzéseket is lehet majd szervezni 12 millió euróba kerül majd.