Egy tábor, kétszáz előadás, tizenkét nagykoncert – rajt előtt az eddigi legkörnyezettudatosabb Tusványos

Iszlai Katalin 2019. július 22., 12:15

Érdekes előadásokkal, neves fellépőkkel és számos újdonsággal várja a fesztiválozókat a kedd este rajtoló 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén Tusványos. A szervezők ezúttal a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektettek. 

Az esemény központi helyszíne a koncerteknek helyet adó focipálya Fotó: Pinti Attila

Javában folynak az előkészületek a 30. Tusványosnak helyet adó tusnádfürdői területen: hétvégi ottjártunkkor egyebek mellett a sátrak felállításán dolgoztak a helyi labdarúgópályán. A kerek évfordulót ünneplő nagy múltú rendezvény idén is színvonalas programmal és újdonságokkal várja a fesztiválozókat, a részletekről Kristály Lehelt, a rendezvény sajtófőnökét kérdeztük.

Gyakorlati tudnivalók

Mint megtudtuk, a beléptetőrendszer a korábbi évekhez hasonlóan fog működni:

a résztvevők minden nap más színű karszalagot kapnak,

ehhez belépéskor mindenkinek igazolnia kell magát személyazonossági igazolvánnyal, útlevéllel vagy gépjárművezetői engedéllyel.

A belépés délután négy óráig ingyenes, ezt követően már napijegyet kell váltani.

Ez 10 lejbe kerül a diákok, egyetemisták és a 65 év felettiek számára, másnak pedig 20 lejt kell fizetnie érte. Heti karszalagot is lehet váltani, ez 60 lejbe kerül, akárcsak a sátortáborban a heti bérlet ára. Újdonság, hogy ide a sátrak mellett idén először lakókocsikkal is lehet érkezni.

A kiskorúak ismét megkülönböztető színű karszalagot kapnak,

és nem szolgálhatják ki őket alkoholos itallal vagy dohányáruval a tábor területén. Az előző évekhez hasonlóan idén is két recepción lehet bejelentkezni, ezek kedden reggel 8 órakor nyitnak. A külső recepció a vendégeknek, meghívottaknak szól, illetve mindazoknak, akik a városban foglaltak szállást. Ez a főút és a kempinghez letérő út kereszteződésénél kapott helyet. Ennek a recepciónak több ellenőrzőpontja van, a karszalagokat itt vehetik át a tábor részvevői.

Fotó: Pinti Attila

A másik tábori recepció a sátorozóknak szól, ez a táborban, a kemping közepén kapott helyet.

A rendezvény területén tűzgyújtási tilalom van érvényben, illetve alkoholos italokat és tudatmódosító szereket is tilos bevinni a tábor területére.

Szintén fontos szabály, hogy a koncertekről csak a szervezők írásos engedélyével lehet mozgóképes felvételeket készíteni. A szervezők továbbá autómentes Tusványost szeretnének, a tábor területére csak a technikai személyzet, a szervezők és a hatósági járművek hajthatnak be.

A medvekérdés

A részvevők biztonságát is szem előtt tartották a szervezők, ezért több óvintézkedést is foganatosítottak. Kristály Lehel szerint az Olt-folyót ezúttal is szigorúan tilos lesz megközelíteni, a tábor teljes hosszában kerítést helyeztek ki, illetve a vasúti síneken sem lehet majd átjárni.

{A}

A rendezvény helyszínére vezető hidat ismét kivilágítják a biztonságosabb átkelés érdekében. A Tusnádfürdőre kiemelten jellemző medveproblémával kapcsolatosan a sajtófőnök elmondta,

idén a tavalyinál is több medve jár be a fürdővárosba, ezért a fesztivál ideje alatt négy vadőr fog szolgálatot teljesíteni a tábor területén.

Ha valaki medvét lát, nekik kell jeleznie, elérhetőségeik a tábor több pontján is ki lesznek függesztve. Fontos azonban, hogy ők csak a táborozók biztonságáért felelnek, a városban látott medvék ügyében nem őket kell riasztani. A sajtófőnök emellett elővigyázatosságra intette a látogatókat, és azt javasolta nekik, hogy ne közelítsék meg a nagyvadakat, s a biztonság kedvéért tartsanak maguknál medveriasztó sprayt. Arra is kitért, hogy a futballpályán esetlegesen kialakuló „sártenger” ellen a tervek szerint szalma szétszórásával fognak védekezni.

Program, újdonságok

A rendezvény ideje alatt mintegy 30 sátorban 200 politikai, közéleti, kulturális, tudományos vagy hitéleti előadás és számos neves előadó koncertje lesz hallható, illetve egyéb érdekességekkel is várják az érdeklődőket.

A rendezvény ideje alatt mintegy 30 sátorban 200 előadás és számos neves előadó koncertje lesz hallható Fotó: Pinti Attila

Az előadásokon főként Kelet-Közép-Európa jövője, az európai parlamenti választások elemzése, gazdasági témák, valamint az erdélyi magyarság megoldatlan ügyei kerülnek előtérbe.

Újdonságnak számít a Harminc éve szabadon sátor, ahol évfordulós, közéleti beszélgetéseket tartanak majd, hiszen Tusványos mellett a romániai rendszerváltozás harmincadik évfordulója is idén van. Zenei előadók tekintetében is arra törekedtek, hogy az elmúlt 30 év meghatározó fellépőit idén is felvonultassák, így színpadra lép majd többek között a Metropol Group, a Magashegyi Underground, a Quimby, Nagy Feró és a Beatrice, illetve Ákos is.

A minőségi kikapcsolódás mellett a szervezők terve szerint ez lesz az eddigi legkörnyezettudatosabb Tusványos, ehhez azonban a fesztiválozók pozitív hozzáállására is szükség van.

A táborban többször használható sörös- és más poharak lesznek kaphatók,

akik pedig ilyet használnak, egy lejjel olcsóbban juthatnak sörhöz. Ugyanakkor egy méternyi műanyag pohár összegyűjtéséért egy sör jár. Kristály reményét fejezte ki, hogy az Egy a tábor! mottóval startoló rendezvényen ismét rekordot döntenek majd a részvevők száma tekintetében, tehát sikerül átlépniük a tavaly jegyzett 75 ezer látogatót. A helyszínen egyébként ingyenes programfüzetet kérhetnek az érdeklődők, és a rendezvény weboldalán is megtalálható a részletes program.