Többnyire biztonságosak a játszóterek

Simon Virág 2019. július 22., 15:17

Maros megyében nem voltak különösebb gondok a játszóterekkel és játszóházakkal, amelyeket az elmúlt időszakban egy  országos kampány keretében a fogyasztóvédők vettek górcső alá.

Fotó: Haáz Vince

A Maros megyei fogyasztóvédők is bekapcsolódtak a játszóterek és játszóházak ellenőrzésébe. Mint  Liviu Todoran főfelügyelő közölte, Maros megyében 18 játszótér és játszóház esetében találtak hiányosságokat, és összesen nyolc pénzbírságot róttak ki, 12 ezer lej értékben.

{A}

A legtöbb figyelmeztetésre és bírságra azért volt szükség, mert a játszóházak és játszóterek működtetői nem tartották be a törvényes előírásokat a lakosság tájékoztatására vonatkozóan – a törvény ugyanis előírja, hogy minden játszótéren fel kell tüntetni a működtetőt és egy elérhetőséget. Továbbá tájékoztatni kell a gyerekeket, szülőket, nagyszülőket arra nézve is, hogy milyen korosztály használhatja a játszóeszközöket.

Todoran arról is beszélt, hogy több helyen találtak tönkrement elemeket, amelyek kijavítására felhívták az illetékesek figyelmét. A főfelügyelő hozzátette, az ellenőrzés után a játszóterek, játszóházak biztonságosnak tekinthetőek, de a helyi közösségek jobban oda kell figyeljenek ezekre, hiszen napi szinten vannak rongálások. Az is fontos, hogy a játszóeszközöket rendeltetésüknek megfelelően használják, hiszen így előzhetők meg a balesetek.

Marosvásárhelyen a helyi rendőrség is rendszeresen pénzbírsággal sújtja azokat a fiatalokat, akik esténként, éjszakánként a játszótereken randalíroznak, hintákat, padokat rongálnak és zavarják a lakók nyugalmát.