Túlélte a hét évszázadot a gernyeszegi közösség

Antal Erika 2019. július 21., 20:01

Első írásos említésének 700. évfordulóját ünnepelte a hétvégén Gernyeszeg. A település hét évszázados történetében fontos szerepet töltött be az iskola, az egyház, a Teleki-kastély, amelyek közösségformáló erejéről is szó esett az ebből az alkalomból tartott konferencián.

A Teleki-kastély és annak múltja szorosan kötődik a faluhoz Fotó: Gálna Zoltán

Az elmúlt hétszáz év alatt sok mindent kibírt és még mindig létezik Gernyeszeg – hangsúlyozta Novák Csaba Zoltán szenátor a konferencia megnyitóján, ahol nyolc történész adta elő a Gernyeszeg és környéke múltjára vonatkozó kutatásainak eredményét. Az értekezlet előadóit és résztvevőit köszöntötte gróf Teleki Kálmán is, mint házigazda, a kastély tulajdonosa. Mint mondta, Kálmán Attila történésszel egy történelmi konferencia-sorozatot indítottak néhány évvel ezelőtt, amelybe e mostani is illeszkedik.

Kálmán Attila, az előadássorozat szervezője és moderátora arról a dokumentumról beszélt, amelyet 1319-ben kelteztek és amely először említi a Maros-menti település nevét. A meghívott előadók közül öten szorosan kötődnek a faluhoz, annak szülötteként, vagy lakójaként. Helytörténettel foglalkozni nem egyszerű feladat, idő- és energiaigényes, sok türelmet és kitartást kíván – hangsúlyozta, majd átadta a szót az első előadónak, Weisz Szidóniának, aki a Dicsőség, bukás, mindennapok a gernyeszegi uradalomban a 15. században című dolgozatát mutatta be. Arról számolt be, miképpen kapcsolódott össze a falu élete az erdélyi arisztokráciáéval, a Teleki családéval. Építkezésről, peres ügyekről, gazdálkodásról, a kastély történetéről beszélt. 

A település múltját tárta fel a konferencia számos előadása Fotó: Gálna Zoltán

Azt, hogy mennyire fontos egy vidék, egy település egy közösség életében, hosszú távú fennmaradásában az iskola és a tanulás, Diamantstein György történelemtanár hangsúlyozta az erről a témáról tartott előadásában. Rámutatott arra is, hogy az évszázadok során a Teleki család milyen szerepet töltött be a helyi fiatalság nevelésében. Egy korabeli dokumentum szerzője több pontban összegyűjtve figyelmeztet arra, hogy mire figyeljen a fiatal, mik a kötelességei és mik azok, amelyeket el kell kerülnie ahhoz, hogy mindig ésszerű, kiegyensúlyozott életet éljen.

Feltehetően már a 17. században volt iskolája a településnek, ahol szeptemberben Szent Mihály napján kezdődött a tanítás és áprilisig, Szent György napjáig tartott.

A 6 és 10 éves kor közöttiek számára kötelező volt az iskola, ahol a tanítók délelőtt és délután foglalkoztak a gyerekekkel, írni, olvasni, számolni és vallásra tanították őket. 

{A}

A Teleki-kastélyban fotó- és képzőművészeti kiállítás is várta az érdeklődőket, a kertben a legkisebbeket pedig interaktív gyermekfoglalkozások. Azok, akik jobban meg akarták ismerni a kastély történetét, vezetett sétákon vettek részt, ahol az építkezéstől kezdve a Teleki család történetéig, a kastélypark sajátosságaiig sok mindennel megismerkedhettek. Nem maradt el a faluhoz közeli domboldalon álló kripta meglátogatása sem, ahol a Teleki család tagjai nyugszanak, kis történelmi leckében részesülhettek azok, akik oda is ellátogattak.

A falu központjában, a kastély előtti téren felállított színpadon népzenei és pop-koncertek szórakoztatták a közönséget,

a közeli parkban Gernyeszeg hét évszázados fennállását egy műemlék-avatóval is megpecsételték.