Kiürítik ideiglenesen a szociális otthont, de mi lesz az ott lakókkal?

Simon Virág 2019. július 21., 10:57

Száznegyven személy soráról kell döntsenek a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban. A város tulajdonában levő szociális otthonként és hajléktalanszállóként működő épületben augusztus elsejétől ugyanis teljes felújítás zajlik, a lakókat pedig máshova kell költöztetni.

Az éjjeli menedékhelyen főleg télen vannak sokan Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen a Rozmaring utcában, a tömbházak szomszédságában működik a szociális otthon és hajléktalanszálló. A létesítményben azok a többnyire idős vagy sokgyerekes személyek, családok kapnak menedéket, akik valamilyen oknál fogva az utcára kerültek.

Vannak közöttük olyanok, akiket uzsorások csaptak be és így maradtak lakás nélkül, de van, aki gyermekének, rokonoknak kezeskedett a bankkölcsönkor, s így vesztette el lakását.

Vannak olyan nyugdíjasok is, akiknek jövedelme nem elég, hogy kvártélyba menjenek, s az öregotthonban sincs hely számukra. 

A szociális otthon mellet az épület egyik emeletén hajléktalanszálló működik, ahova  éjszakára engedik be azokat az embereket, akik az utcán élnek. Itt tisztálkodási lehetőséget és ágyat biztosítanak számukra, s egy reggelit is kapnak. Nem fogadják be azokat, akik ittasan mennek.

A szociális otthon és hajléktalanszálló, és az itt lakó emberek, családok helyzete azért került újra a figyelem középpontjába, mert az épületet fel kell újítani, ki kell festeni.

Emeletes ágyakban húzzák meg magukat éjszakára a hajléktalanok Fotó: Haáz Vince

A működtetője, a marosvásárhelyi városháza megkötötte a szerződést a kivitelezővel és vállalta, hogy augusztus elsejére kiüríti az épületet.

A lakók félnek attól, hogy az utcára fognak kerülni a renoválás idején, s ezért a Pro Európa Liga emberjogvédő szervezethez fordultak.

A szervezet elnöke, Samaranda Enache egy beadványt fogalmazott meg, felkérve a helyi tanácsosokat, hogy figyeljenek oda a szociális otthon lakóira és találjanak megoldást a helyzetükre.

Mint a kérdés kapcsán Sergiu Papuc marosvásárhelyi alpolgármester elmondta, a szociális intézmény vezetősége megpróbált megoldást találni a lakók helyzetére, ideiglenes otthont biztosítani számukra. Semmiképp nem akarják, hogy az utcára kerüljenek. De a lakók mindenképp azt szeretnék, hogy egy helyre menjenek, közösen, s nem hajlandóak elfogadni a felkínált lehetőségeket. Felmerült annak a lehetősége, hogy egy üresen álló bentlakásba helyezzék át a szociális otthon lakóit, de ezt a városháza nem szeretné, hiszen, mint Papuc elmondta: „számolni kell azzal is, hogy mi marad utánuk”.

{A}

A hajléktalanszálló vezetője, Székely István kérdésünkre elmondta, hogy mindenki számára ideiglenes hajlékot fognak találni, hiszen a betervezett munkálatokat el kell végezni. A marosvásárhelyi városháza sajtóirodájától megpróbáltuk megtudni, hogy mit jelent az ideiglenes megoldás és hova és mikor fogják elköltöztetni a szociális otthon lakóit, illetve felfüggesztik-e, vagy más helyszínen, de továbbra is fogadják-e a hajléktalanokat. Kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ.