Nagykarácsony és Homoródkarácsonyfalva hivatalosította testvér-települési kapcsolatát

Molnár Melinda 2019. július 20., 20:17

A székelyföldi Homoródkarácsonyfalva és a magyarországi Nagykarácsony egyként hordozza elnevezésében is a kereszténység egyik legnagyobb ünnepének a nevét. Az idei nagykarácsonyi falunapon a polgármesterek ünnepélyesen is megpecsételték a korábbi kapcsolattartást.

Fotó: Varga Dániel

A szép fekvésű, gazdag hagyományokkal rendelkező Nagykarácsony a karácsonyi levelekről is ismerős sokaknak: az ünnep előtt különleges üdvözlőlapot lehet küldeni Magyarország minden részéből, amelyet az alkalomra szóló postai lenyomattal érvényesít az ideiglenesen működő postahivatali részleg. 1995-ben nyílt meg a Mikulás Ház, amely advent folyamán számos rendezvénnyel hívogatja a kicsiket, nagyokat, fellendítve a falut.

Homoródkarácsonyfalvát a Dungó Kulturális Egyesület rendezvényei, köztük a nemzetközi hírű gyermeklakodalmas, valamint az Erdély hét csodája között az első, a szelídgesztenye ültetvény tették ismertté.

A két település hagyományokat éltető egyesületei már korábban felvették egymással a kapcsolatot.

Az első látogatásra 2015-ben érkezett a nagykarácsonyi küldöttség – tudtuk meg a Dungó Kulturális Egyesület elnökétől, Benedek Enikőtől. Azóta évenként egy alkalommal a karácsonyfalviak is ellátogatnak Nagykarácsonyba. Nyaranként egyhetes erdélyi túrát szervez a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület, a NATE – olyankor a csoportok néhány napig Homoródkarácsonyfalván tartózkodnak. Amikor pedig a budapesti Polgárok Házában mutatták be a gyermeklakodalmast, a nagykarácsonyiak is a násznép részeit képezték. A Homoródkarácsonyfalva testvértelepülésén, Varsányban tartott székely–palóc gyermeklakodalmasra már busznyian érkeztek Nagykarácsonyból.

{A}

Az idei nagykarácsonyi falunap egyik ünnepélyes mozzanataként Cseke Miklós, Oklánd község polgármestere és Müller Miklós, Nagykarácsony község polgármestere testvértelepülési szerződést írt alá szombat délután. A másik ünnepélyes mozzanat keretében a nagykarácsonyi NATE, illetve a horvátországi testvértelepülésük, Kórógy Ady Endre Művelődési Egyesülete és a homoródkarácsonyfalvi Dungó Kulturális Egyesület elnökei hármas együttműködési megállapodást írtak alá. A jelképes ajándékok kölcsönös átadása után megszelték az óriástortát, amelyből mindannyiukat megkínálták. A továbbiakban együtt vesznek részt a településünnep rendezvényein.