Ha az egészségbiztosítási pénztár elnöke nem mond le, le fogják váltani

Székelyhon 2019. július 20., 10:11

Ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke, Răzvan Vulcănescu nem mond le önszántából tisztségéről, meneszteni fogják – mondta péntek este Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Viorica Dăncilă miniszterelnök. Archív Fotó: Gov.ro

Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint Viorica Dăncilă egy besztercei sajtótájékoztatón a következőképp fogalmazott: „Răzvan Vulcănescunak meg kell értenie, hogy ez nem opcionális, hanem kötelező. Ha ő nem hajlandó lemondani, az egészségügyi miniszterrel le fogjuk váltani, és másvalakit nevezünk ki a helyére. Én nem kérdeztem tőle, hogy le akar-e mondani tisztségéről, azt mondtam, hogy le kell mondania és ezt is fogja tenni”.

A miniszterelnök szerint a CNAS jövendőbeli vezetőjének olyan embernek kell lennie, „aki képes válaszolni a rendszer minden kihívására (...), ugyanakkor nagy gonddal választja ki a sajtószóvivőjét”.

Én soha nem fogom elfogadni, hogy valaki sértegesse a román állampolgárokat

– nyomatékosította a kormányfő.

{A}

A CNAS szóvivője, Daniel Osmanovici úgy fogalmazott szerdán egy rádióinterjúban az informatikai rendszer meghibásodása kapcsán, hogy „az emberek mindenképpen meghalnak, a rendszerrel és a rendszer nélkül is”.

Másnap – miután a kormányfő és az egészségügyi miniszter is a lemondását kérte – Răzvan Vulcănescu úgy nyilatkozott, nem áll szándékában távozni posztjáról.

„Pillanatnyilag nem számolok a lemondás lehetőségével. Nem érzem magam vétkesnek az informatikai rendszer hibájáért. Vannak bizonyos dolgok, amelyeket folyamatukban kell megvizsgálni, figyelembe kell venni, hogy miért alakult ki ez a helyzet” – mondta akkor Vulcănescu.